Politik

V om cyberlov: Et demokratisk problem

Det vil være problematisk, hvis regeringens lovforslag om IT-sikkerhed går igennem. Sådan siger Venstres IT-ordfører, Michael Aastrup Jensen, der er forbeholden overfor især ét punkt i lovforslaget. Dét, der gør, at al IT-sikkerheden lægges ind under Forsvarsministeriet mod i dag, hvor den civile del ligger hos Videnskabsministeriet.

Regeringen vil oprette et Center for Cybersikkerhed, der skal stå for overvågning, men ifølge Venstre kan det være risikabelt for borgerne at lægge det under Forsvarsministeriet, hvor danskerne ikke kan få nok oplysning om, hvad der sker med deres data.

- Vi skal tage det alvorligt, når en samlet branche går ind og siger, at vi skal være meget opmærksomme på, hvad vi gør. Vi støtter varmt oprettelsen af centret, fordi selvfølgelig skal vi gøre alt, hvad vi kan i forhold til at bekæmpe cyberkriminalitet, men der skal også være balance i det. Her virker det som om, at vi går for langt, og vores borgerrettigheder bliver knægtet i en god sags tjeneste, men det gør det ikke bedre, og derfor mener vi, at der er grund til, at vi kigger på det her med kritiske øjne, siger Michael Aastrup Jensen til tv2.dk.

Centret vil blive undtaget persondata-, offentligheds- og forvaltningsloven og må blandt andet bryde kryptering uden retskendelse. Noget, som Michael Aastrup Jensen er betænkelig overfor.

- Det, man jo ikke skal glemme, er, at hvis det kommer under Forsvarsministeriet, så bliver det det her såkaldte tilsyn med efterretningstjenesterne, som jo har tavshedspligt overfor alle os andre og ikke må fortælle om, hvad der foregår. Mod i dag, hvor der er fuld åbenhed omkring, hvad det er for nogle retningslinjer, man kan arbejde med. Det synes jeg, er det demokratiske problem, hvis det fjernes fra folketingets hænder, siger Michael Aastrup Jensen.

Forsvarsminister Nicolai Wammen(S) har ikke ønsket at kommentere udkastet til loven overfor Politiken onsdag, før han har læst alle høringssvar i sagen. Michael Aastrup Jensen understreger, at selve centret er en god idé, men at åbenheden skal holdes.

- Det virker lidt som om, at hvis vi vedtager den lov, som den ligger nu, så åbner den en ladeport for, hvad du kan gøre, og det der ’kan gøre’, er nok, for at jeg simpelthen siger: Arh, nu skal vi passe på. Vi skal ikke gøre sådan, at efterretningstjenesterne må gøre alt, hvad de kan, der må også være noget, der hedder borgeres retsikkerhed.