Redaktør: Derfor er jobskifte-spekulationer et problem for Thorning

16x9
Går Thorning efter et topjob i EU? Foto: Scanpix

Måske er der noget om snakken.

Måske er der noget om snakken. Måske ikke.

Men spekulationerne om, hvorvidt Thorning forsøger at køre sig i stilling til et topjob i EU, vil sandsynligvis bare tage til i omfang de kommende måneder.

Sådan lyder analysen fra TV 2s politiske redaktør Anders Langballe, efter at Politikens politiske redaktør i dag på forsiden af avisen skriver, at Thorning i EU-systemet regnes for at være ”i spil” til en af de snart ledige topposter.

- Hvis det her fører til en længere periode med diskussion om, hvorvidt hun vil væk fra Danmark, vil det bare bidrage til opfattelsen af, at hun kærer sig om alt muligt andet end at være statsminister og løse Danmarks problemer. Og det er i forvejen den opfattelse, der er udbredt blandt mange vælgere og hendes eget bagland, og som udfordrer og presser Thorning, siger Anders Langballe og påpeger, at det samtidig kan få konsekvenser for regeringens muligheder for at sætte en offensiv dagsorden, hvis spekulationerne fortsætter.

- Hvis den her debat kører på fulde omdrejninger, forhindrer det regeringen i at trænge igennem med politiske budskaber. Det vil være job-spekulationerne, som folk vil tale om og journalisterne skrive om.  Og det er særligt et problem for en regering, der er trængt, og som har behov for at sætte en offensiv dagsorden.

'Hvorfor udfordrer hun ikke systemet?'
Ifølge Anders Langballe har en række meldinger fra statsministeren været med til at puste til rygterne de seneste uger.

- Regeringens håndtering af senest diskussion om børnechecken, har været med til at sparke gang i debatten. Langt ind i Thornings egen regering hersker der en opfattelse af, at det havde været naturligt, at man havde udfordret EU-systemet på spørgsmålet om, hvorvidt det skal være muligt for EU-borgere at få børnecheck fra første dag de arbejder i Danmark. Når Thorning slet ikke har ønsket at udfordre EU-systemet i den sag er det af mange blevet udlagt som om, at man vil behage EU-systemet, siger Anders Langballe og forstsætter:

- Og jeg har talt med socialdemokrater, der siger, at Thorning håndtering af den her sag må skyldes, at hun vil have den toppost. Fordi hvis man ligger i åben krig med EU-kommissionen, svækker det selvfølgelig muligheden for at få et sådant job.

TV 2's politiske redaktør.

Har dækket dansk politik tæt i mange år - først på Ekstra Bladet, siden på Jyllands-Posten og fra 2009 på TV 2.

Følg Anders Langballe på Twitter: @alangballe