Politik

Songül får lov at blive - indtil videre

Den 18-årige Songül Yüksel fra Køge skal ifølge loven forlade landet og rejse til Tyrkiet i dag, fordi hun ikke vurderes til at kunne blive vellykket integreret i det danske samfund..

Songül Yüksel er blevet udvist af landet på trods af at hun ifølge sine klassekammerater og lærere er en velintegreret mønsterelev i gymnasiet.

Udvisningen har dog vakt genklang blandt politikerne, som i dag har holdt et ekstraordinært møde om udvisningssagen. Justitsminister Karen Hækkerup kunne dog i dag ikke give Songül nogle garantier for, at hun kan få lov til at blive på længere sig. Men indtil videre kan hun godt lade kufferten forblive upakket.

LÆS OGSÅ: Protester mod udvisning af "mønsterelev" fra Køge

- Den lovgivning, som gælder i denne sag, den gælder indtil der vil være andet, der eventuelt vil blive vedtaget. I dag har vi, alle partier i Folketinget, diskuteret om man kunne finde en løsning, ikke kun for Songül, men for alle unge mennesker, der har været i Danmark, og som har fået deres sag prøvet efter de gamle børneregler, men som måske kunne få en ny chance ved at få deres sag prøvet efter de nye børneregler, som Folketinget vedtog i 2012, siger Karen Hækkerup.

Der blev dog ikke fundet nogen endegyldig løsning ved mødet i dag, og derfor vil partierne, undtagen Dansk Folkeparti, mødes for at diskutere sagen igen på et senere tidspunkt.

Nye børneregler i 2012

Regeringen lavede i 2012 nye børneregler, som gjorde det nemmere for børn at blive familiesammenført med deres forældre. På det tidspunkt gjaldt reglerne dog kun for de børn og unge, der havde verserende sager kørende.

- Det vi kigger på er, om man ikke kunne lave en eller anden mulighed for at parallelforskyde en ansøgning, så nogen af de unge mennesker, som stadig er i Danmark, men som tidligere har fået afslag, får mulighed for at få deres sag prøvet efter de nye kriterier, siger Karen Hækkerup, som understreger, at det ikke vil betyde, at alle kan få lov til at blive i landet.

- Har man for eksempel har begået kriminalitet, så vil det ikke være tilfældet.