Thorning om Thulesen-anklage: Helt i skoven

16x9
Statsminister Helle Thorning-Schmidt var tirsdag i spørgetime i Folketinget Foto: Scanpix

Dansk Folkepartis formand må sætte handling bag ordene og stævne regeringen for grundlovsbrud.

Dansk Folkepartis formand må sætte handling bag ordene og stævne regeringen for grundlovsbrud. Ellers bør han holde op med komme med den meget voldsomme beskyldning mod SR-regeringen i sagen om børnecheck til EU-borgerne.

Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt, som dermed kommer med en direkte udfordring til Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkepartis formand gik hårdt til statsministeren under Folketingets spørgetime. Her viftede han med regeringens lovforslag, der skal gøre op med VK-regeringens optjeningsprincipper for børnecheck og sagde:

- Har vi en mindretalsregering, som er fuldstændig ligeglad med, hvad dette Folketing mener? Dette er jo ikke Ukraine. Det tangerer grundloven, sagde han.

De borgerlige partier har gjort samlet front for at forsøge at forhindre, at Danmark fra dag ét udbetaler dansk børnecheck til EU-borgere, der arbejder i Danmark.

Også Enhedslisten er kritisk over for regeringens lovforslag, og dermed tegner der sig et flertal imod regeringen.

Men ifølge statsministeren er der ikke noget gøre. Det gælder også, selvom et flertal i Folketinget er imod reglerne. Reglerne er nemlig nedfældet i en EU-forordning, og forordningen gælder, uanset om den er omsat til lovgivning i Folketinget.

- Det vil simpelthen ikke være korrekt, hvis vi ikke gav borgerne de rettigheder, som vi ved, de har krav på. Når der er en forordning, der regulerer et område, så skal vi følge den, siger Helle Thorning-Schmidt.

På den baggrund kom hun i spørgetimen med den direkte udfordring til Dansk Folkepartis formand:

- Kristian Thulesen Dahl, så kom med en stævning i forhold til regeringen, hvis det er et grundlovsbrud.

- Det er jo temmelig alvorligt og på grænsen til det skøre at anklage regeringen for det. Kom og vis, at det er et grundlovsbrud. Det er helt ude i skoven, siger Helle Thorning-Schmidt.