Engell: Børnechecken bliver et stort slagsmål

16x9

Der er lagt op til politisk armlægning, når regeringen mandag fremlægger et forslag om, at EU-borgere skal have ret til en dansk børnecheck fra første

Der er lagt op til politisk armlægning, når regeringen mandag fremlægger et forslag om, at EU-borgere skal have ret til en dansk børnecheck fra første arbejdsdag i Danmark.

Regeringen vil gøre op med optjeningsprincippet, der ellers siger, at det kræver to års arbejde at få den fulde børnecheck-ydelse. Det er imidlertid i strid med EU-reglerne, og regeringen har derfor ignoreret optjeningsprincippet siden sidste sommer.

Nu skal EU-reglerne og dansk lovgivning bringes i overensstemmelse, men det bliver ikke en dans på roser for skatteminister Morten Østergaard (R). Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- Hvis regeringen selv erkender, at der administreres ulovligt, er man nødt til at ændre reglerne. Derfor er der lagt op til et slagsmål af de helt store, hvor det ikke bare er regeringen mod oppositionen. De Radikale har ingen problemer, men Socialdemokraterne er stort set kløvet midt over i denne sag – og der er også en hel del af fagbevægelsens folk, der mener, at det ikke kan være rigtigt, at man har krav på at få børnepenge og andre ydelser i samme sekund, at man har arbejdet som jordbærplukker i Danmark.

- Så det kan godt være, sagen er let for Morten Østergaard, men det er den bestemt ikke for Helle Thorning og især ikke for Mette Frederiksen (beskæftigelsesminister, red.), siger Hans Engell.

Venstre har tidligere afvist at ville støtte forslaget, ligesom at der også i resten af Folketinget er skepsis over for EU-reglerne. Dermed er der en reel fare for, at Morten Østergaards forslag bliver stemt ned.

- Det kan gøre sagen ekstra problematisk. Hvis situationen er den, at regeringen ikke kan få vedtaget loven i Folketinget, så kommer det helt store spørgsmål: Kan man så opretholde en administrativ praksis, hvor man administrerer imod lovgivningen? Hvis man ikke bringer de to ting i overensstemmelse, har vi et problem, siger Hans Engell.

- Det bliver en virkelig besværlig sag, og det bliver en stor sag frem til maj, siger Hans Engell med henvisning til det kommende valg til Europa-Parlamentet.

- Det tegner til at blive et af hovedemnerne op til det kommende valg, og i det hele taget vil velfærdsturisme, der dækker over det her med overførselsindkomster til andre EU-borgere, virkelig fylde i den politiske debat og har allerede gjort det det seneste års tid, siger Hans Engell.

Hvis forslaget vedtages, regner regeringen med, at det vil koste mellem 15 og 20 millioner kroner.