Her er de magtfulde socialdemokratiske kaffeklubber

Endnu engang er de berygtede socialdemokratiske kaffeklubber kommet i fokus.

Med udnævnelsen af Leif Lahn Jensen som ny gruppeformand, har Socialdemokraterne fundet en ny leder af folketingsgruppen, efter Henrik Dam Kristensen har overtaget Beskæftigelsesministeriet

Men ifølge TV 2’s politiske reporter Thomas Funding var Leif Lahn Jensen langt fra det eneste navn, der var bragt i spil.

Både Morten Bødskov og Mette Gjerskov var varme bud som ny gruppeformand, men da ingen af dem så ud til at kunne blive valgt uden en modkandidat, faldt valget på Leif Lahn Jensen som en form for kompromis.

Et kompromis, som skal ses i lyset af, at Morten Bødskov tilhører den såkaldte Morgenmadsklub, som betegnes som Socialdemokraternes højrefløj. Mens Mette Gjerskov er medlem af ”Rustbankerne”, der anses som partiets traditionelle venstrefløj.

Kaffeklubberne afspejler styrkeforholdene mellem de forskellige fløje i partiet, og for øjeblikket er der tre kaffeklubber i den socialdemokratiske gruppe. Her er et overblik over de tre klubber, samt de fremtrædende medlemmer af klubberne:

- Morgenmadsklubben Betegnes som værende partiets højrefløj. De mest prominente medlemmer er erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen og tidligere justitsminister og nuværende medlem af partiets gruppeledelse Morten Bødskov. Også den nu forhenværende justitsminister Karen Hækkerup, sundhedsminister Nick Hækkerup og skatteminister Benny Engelbrecht hører til her.

Flere kilder bekræfter dog over for tv2.dk, at Morgenmadsklubben er blevet mere fragmenteret. Det skyldes alliancen mellem Henrik Sass Larsen og Mette Frederiksen, der det seneste år er blevet stærkere. For nogle af Helle Thorning-Schmidts mest loyale støtter, er det blevet betragtet som illoyalt.

- Netværket Justitsminister Mette Frederiksen står i spidsen for denne kaffeklub, der blandt andet også tæller transportminister Magnus Heunicke, folketingets formand og tidligere partiformand Mogens Lykketoft samt Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Rustbankerne Partiets traditionelle venstrefløj – eller resterne af Auken-fløjen. Styres ifølge ”Den Hemmelige Socialdemokrat” med hård hånd af nuværende by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen. Derudover hører Mette Gjerskov, Rasmus Prehn, Bjarne Laustsen og Torben Hansen til her.

Socialdemokraternes folketingsgruppe bestĂĄr af i alt 47 medlemmer.