Politik

FE: USA har ikke spioneret direkte mod Danmark

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) tror ikke, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA spionerede direkte mod danske politikere og diplomater i forbindelse med topmødet.

Det skriver Politiken tirsdag, efter at FE for første gang har undersøgt, hvad der foregik op til og under klimatopmødet i Danmark for fire år siden.

Derimod afviser FE ikke, at NSA fik fat på et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg ved at spionere mod andre lande.

Den danske regering har konsekvent sagt, at der ikke er grund til at tro, at NSA ulovligt har overvåget Danmark eller danske interesser. Regeringen gentog dette, da Dagbladet Information i sidste uge afslørede et hemmeligt NSA-dokument, som viste, at NSA forud for topmødet havde opsnappet et hemmeligt dansk forhandlingsoplæg og derudover planlagde at overvåge flere af deltagerlandene under det 12 dage lange topmøde.

- På baggrund af Informations artikler lyder det, som om regeringen bare holder fast i et omkvæd. Det er ikke rigtigt. Vi følger meget tæt med i de historier, der bringes i medierne. Vi vurderer løbende, hvad der er op og ned i de påstande, der bringes frem, og det sker på baggrund af en god og tæt dialog med efterretningstjenester i andre lande, siger Thomas Ahrenkiel, øverste chef for FE, til Politiken.

- Det er på baggrund af den dialog, at vi fra tjenesternes og regeringens side kan fastholde de udtalelser – nemlig at vi ikke har grundlag for at antage, at der foregår ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark, siger han.