Politik

OVERBLIK: Her er alle dem, Thorning har hyret (og fyret)

Efter SF i torsdags trådte ud af regeringen pga politiske uenigheder om det delvise salg af DONG, er statsminister Helle Thorning-Schmidt igen tvunget til at flytte rundt i ministerkabalen.

Thornings nye regering faldt så småt på plads i løbet af søndagen og de nye ministre skal mandag formiddag præsenteres for dronningen på Amalienborg.

Her er de nye ministre:

Rasmus Helveg (R) - klima- og energiminister.

Ramus Helveg var før udviklingsminister og overtager den nye post fra partifællen Martin Lidegaard. Helveg er ikke noget overraskende valg, lyder det fra TV 2’s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Det er ikke et voldsomt overraskende valg. Rasmus Helveg har beskæftiget sig med klima og energi hos De Radikale, hvor han har været en skarp ordfører. Det er noget af et hop opad, han tager. Før var han udviklingsminister, og det er ikke et af de mest centrale ministerier i Udenrigsministeriet. Nu får han med sit nye, store departement et nøglepunkt for regeringen. Det er et solidt hop frem, men på et område, hvor han kender stoffet, siger Anders Langballe.

LÆS OGSÅ: BLÅ BOG: Helveg går fra udvikling til klima og energi

Mogens Jensen (S) - handels- og udviklingsminister.

Den tidligere medieordfører overtager posten i det sammenlagte ministerium fra Nick Hækkerup (S) og Rasmus Helveg Petersen (R), og han er en overraskelse, vurderer Anders Langballe:

- Han får plads i regeringen på det område, som han jo ikke - på Christiansborg i hvert fald – har beskæftiget sig meget med. Mogens Jensen er en af de allermest loyale støtter, som Helle Thorning-Schmidt har i partiet. Han har været der for hende hele vejen igennem, fortæller TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

LÆS OGSÅ: Redaktør: Mogens Jensen er et overraskende valg

LÆS OGSÅ: Portræt: Socialdemokraternes festlige fyr bliver minister

Morten Østergaard (R) - skatteminister.

Morten Østergaard afløser Jonas Dahl, der sammen med resten af SF trådte ud af regeringen i torsdags. Morten Østergaard er nuværende minister for forskning, innovation og videregående uddannelse, en post han har haft siden 3. oktober 2011.

- Det er ikke et område, han har ytret sig meget om, så på en måde er det et overraskende valg, og så alligevel ikke, siger politisk redaktør, Anders Langballe, og tilføjer:

- Østergaard har jo været nummer to, siden regeringen blev dannet, og han har siddet med i finansudvalget, hvor de store økonomiske tegninger bliver formet, så han er helt sikker kompetent til at varetage et så centralt ministerium.

Sofie Carsten Nielsen (R) – uddannelsesminister

Sofie Carsten Nielsen har siden december 2012 siddet på posten som gruppeformand hos Det Radikale Venstre efter Marianne Jelved. Hun overtager ministeriet fra Morten Østergaard.

Hun er ligesom Mogens Jensen (S), Magnus Heunicke (S) og Kirsten Brosbøl (S) helt uprøvet som minister.

LÆS OGSÅ: BLÅ BOG: Sofie Carsten - fra gruppeformand til minister

Kirsten Brosbøl (S) – miljøminister

Den unge politiker overtager posten fra Ida Auken, der nu er skiftet fra SF til Radikale Venstre.

- Jeg må ærligt sige, at hun er et ubeskrevet blad rent politisk. Hun får rige muligheder for at vise, hvad hun kan, for det er en central post for denne regering, siger TV 2’s politiske kommentator Henrik Qvortrup.

Politisk redaktør Anders Langballe peger på, at posten måske havde passet bedre til en fra Radikale.

- Hun har været på barsel i en periode, og nogen har omtalt, at hun måske ikke helt er kommet i omdrejninger, efter hun kom tilbage. Men nu bliver det lige på og hårdt for hele den grønne profil, som Radikale måske lå bedre til, siger han.

LÆS OGSÅ: Portræt: Den ukendte miljøminister

Manu Sareen (R) - social-, ligestillings-, integrations- og børneminister

Manu Sareen var før kirke – og ligestillingsminister og minister for nordiske anliggender. Han overtager posten som socialminister efter Annette Vilhelmsen (SF).

At Manu Sareen overhovedet overtager Socialministeriet, kommer meget bag på  TV 2's politiske redaktør, Henrik Qvortrup. Ministeriet er nemlig et af de tungere, og Sareen er ikke kendt for at være den mest hårdtarbejdende politiker, siger Qvortrup:

- Det har været en stående vittighed på Christiansborg, hvor man har spurgt hinanden; hvad er det lige præcis, Manu Sareen laver efter frokostpause.

LÆS OGSÅ: PORTRÆT: Manu Sareen får ministerpost med tyngde

LÆS OGSÅ: - Hvad har Sareen lavet efter frokostpausen?

Martin Lidegaard (R) - udenrigsminister.

Martin Lidegaard var tidligere klima-, energi- og bygningsminister, og han overtager sin nye post fra Holger K. Nielsen (SF).

- Jeg synes personligt ikke, det er vanskeligt at se ham på posten som udenrigsminister. Han har de kvalifikationer, som man nu engang skal have. Man grinte af Villy Søvndals engelskkundskaber; det kommer man ikke til med Lidegaard, siger Henrik Qvortrup.

- Især Venstre har været efter Lidegaard med hele solcellesagen, og det her er i hvert fald regeringens måde at sige, at den sag ikke er så alvorlig, at man ikke tør placere Lidegaard i Udenrigsministeriet. For jeg kan love for, at vurderede de, at solcellesagen var sprængfarlig, så havde de ikke sat ham der med risiko for, at han som noget af det første blev vanæret for en sag, han havde som klima- og energiminister, siger Henrik Qvortrup.

LÆS OGSÅ: Messerschmidt: Lidegaard er ukvalificeret

Nick Hækkerup (S) - sundhedsminister.

Den tidligere handels- og europaminister overtager posten fra Astrid Krag, der er skiftet fra SF til Socialdemokraterne.

- At Nick Hækkerup går fra sit område (europa- og handelsministeriet, red.) til at få den vigtige politiske ’kampplads’ i sundhedsministeriet, er  en overraskelse, lyder vurderingen fra Anders Langballe.

LÆS OGSÅ: Stine Brix: Der venter Hækkerup en stor opgave

Magnus Heunicke (S) - transportminister.

Den tidligere politiske ordfører overtager posten fra Pia Olsen Dyhr (SF), og det er ikke en overraskelse, at han bliver valgt, siger TV 2’s politiske redaktør Anders Langballe.

- Det er ikke en overraskelse, for han blev forbigået ved seneste rokade, og i den socialdemokratiske gruppe har der været lidt brok i krogene, da en mand, der havde arbejdet så loyalt for Thorning ikke blev valgt som minister. Transportministeriet ligger naturligt til ham, han kender området og de elementer, der ligger i ministeriet, siger han.

Marianne Jelved (R) – kultur- og kirkeminister

Marianne Jelved var i forvejen kulturminister, og hun overtager Kirkeministeriet fra Manu Sareen.

Carsten Hansen (S) - minister for By, bolig og landdistrikter + minister for nordiske anliggender

Carsten Hansen var i forvejen minister for By, bolig og landdistrikter og får nu nordiske anliggender fra Manu Sareen (R)

Her er, hvad vi ved om de nye ministerposter (læser du med fra app'en? Grafikken fungerer bedst på vores hjemmeside):

LÆS OGSÅ: Q: En rokade i en helt særlig vægtklasse

LÆS OGSÅ: Ammitzbøll: - Jeg vil hellere have en ny statsminister

Thorning-regeringens rokader

Thorning-regeringen blev indsat den 3. oktober 2011

  • Siden er der blevet lavet større og mindre rokader eller udskiftninger seks gange:
  • 16. oktober 2012
  • 6. december 2012 
  • 9. august 2013 
  • 21. november 2013
  • 12. december 2013
  • 3. februar 2013 - er egentlig en ny regerings, da SF udtræder.