Politik

NSA overvågning i Danmark: Snowden har rystet vores grundvold

Din telefonsamtale er ikke privat. Du ved ikke, hvem der læser dine mails – eller hvem, der har styr på dokumenterne på din computer. Måske er det endda dine venner og samarbejdspartnere, der udspionerer dig.

Sådan ser skrækscenariet ud, efter at whistlebloweren Edward Snowden er begyndt at lække tophemmelige dokumenter fra NSA.

Dokumenter, der peger på, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har foretaget omfattende efterretningsvirksomhed mod personer og lande - ikke bare i forhold til fremmede magter, der står i opposition til USA – indsamlingen af efterretninger skal ifølge et tophemmeligt dokument, som Information har fået adgang til, også være planlagt i Danmark.

- Efter Snowden er alt, hvad vi ved, rystet i vores grundvold, siger IT sikkerhedskonsulent med 20 års erfaring, direktør for Solido Networks, Henrik Kramshøj.

Han har arbejdet med it-sikkerhed siden internettets spæde begyndelse – og han er ikke overrasket over, at Information nu kan afsløre et dokument, der ifølge avisen stammer fra et internt NSA-netværk – et dokument, der beskriver, at den amerikanske efterretningstjeneste planlagde at indsamle efterretninger under klimakonferencen COP15 i København 2009.

- Når de kommer i 2014 og siger, at amerikanerne kan have planlagt at aflytte et topmøde i Danmark, så er jeg ikke overrasket. Det tror jeg på godt kan være sket. Men det er kun på grund af hændelserne det seneste år, siger Henrik Kramshøj.

- Der er før Snowden, og der er efter Snowden, fastslår han.

Ifølge it-sikkerhedseksperten er det sandsynligt, at udenlandske agenter kan have smuglet retningsbestemte mikrofoner ind i det ellers bombesikrede Bella Center, der lagde grunden for FN’s klimakonference COP 15 i København i 2009 – ligesom agenter kan have hacket sig ind på beslutningstagernes computere eller mobiltelefoner, hvorved de kunne indsamle de signalefterretninger eller elektronisk indhentning af kommunikation, der ifølge dokumentet utvivlsomt kunne ’spille en betydningsfuld rolle i at holde vores forhandlere så godt orienterede som muligt under den to uger lange begivenhed’.

- Om du er kriminel eller regeringsagent, så er det den samme metode, du bruger, siger Henrik Kramshøj.

En metode, der enten kan handle om, at man opsnapper data fra et trådløst netværk eller fra de fiberdele, der uvægerligt må være i enderne af det, fra de servere, der holder styr på enten afsenderens eller modtagerens mailbokse – eller slet og ret ved ’spear fishing', hvor man sender et ’brohoved’ ind i en organisation i en mail – hvorefter hackeren kan tiltvinge sig adgang til andre dele af netværket og hermed også hemmelige og særdeles private oplysninger.

- Det er sket både hos Sony Playstation, hvor hackerne stjal kreditkortoplysninger, og det er også sket for blandt andre Twitter og Adobe, siger Henrik Kramshøj.

Og det kan altså også være sket i København, hvor verdensledere fra 192 FN-lande i 2009 forhandlede om klodens fremtid, grønne aftaler – og i sidste ende miljø for milliarder.

Men ikke nok med det.

Ifølge Henrik Kramshøj kan enhver, der har bare en lille smule teknisk snilde, købe en såkaldt rørantenne til omkring 20 Euro – og med den kan vedkommende for eksempel placere sig foran en cafe med et åbent netværk og derefter hacke sig ind i alle de enheder, der benytter det – ligesom man kan gøre det samme ved et almindeligt hus på en villavej.

Eller et klimatopmøde.

- Man kan også forestille sig, at en agent kan have siddet i en bil i nærheden af en telefonmast – og derfra kan han have aflyttet alle de telefoner, som har været koblet op på masten, siger Henrik Kramshøj.

I sidste ende handler det ifølge sikkerhedseksperten om, hvor meget, der kan tjenes ved gode efterretninger – det er bestemmende for, hvor effektive agenterne skal være.

- Men samtidig er det utroligt vigtigt, at man ikke råber ’ulven kommer’. Vi skal komme os over granatchokket, der kom, da vi forstod, at vi risikerer overvågning. Det er vigtigt at gøre det konkret, siger han.

Og i takt med, at ny teknik åbner for flere måder at aflytte på – så øges mulighederne for sikkerhed også.