Politik

Martin Lidegaard er ny udenrigsminister

Martin Lidegaard (R) bliver ny udenrigsminister i morgendagens ministerrokade.

Det bekræfter centrale kilder over for TV 2.

Den nuværende klima- og energiminister skifter til den tunge post som udenrigsminister efter Holger K. Nielsen (SF).

Lidegaard blev valgt i Folketinget for Radikale  ved valget 20. november 2001, hvor han blev energiordfører, trafikordfører og fødevareordfører. I 2007 røg han ud af Folketinget, og han er ikke medlem af Folketinget på nuværende tidspunkt.

Han har under sin ministerperiode især gjort sig bemærket ved at være bagmanden for vedtagelsen af det bredeste, grønneste og længstvarende energiforlig i Danmark nogensinde.

- Jeg synes personligt ikke, det er vanskeligt at se ham på posten som udenrigsminister. Han har de kvalifikationer, som man nu engang skal have. Man grinte af Villy Søvndals engelskkundskaber; det kommer man ikke til med Lidegaard, Henrik Qvortrup.

Især Venstre har været efter Lidegaard med hele solcellesagen, og det her er i hvert fald regeringens måde at sige, at den sag ikke er så alvorlig, at man ikke tør placere Lidegaard i Udenrigsministeriet, vurderer Henrik Qvortrup:

For jeg kan love for, at vurderede de, at solcellesagen var sprængfarlig, så havde de ikke sat ham der med risiko for, at han som noget af det første blev vanæret for en sag, han havde som klima- og energiminister, siger han.

Der har de seneste dage været rygter om, at Morten Østergaard kunne blive den nye udenrigsminister efter Holger K. Nielsen. Men den tunge post tilfalder altså Martin Lidegaard. TV 2 erfarer, at Østergaard i stedet bliver ny skatteminister efter Jonas Dahl (SF)

Derudover bliver Nick Hækkerup, der er nuværende Europa- og Handelsminister, i morgen udnævnt til ny sundhedsminister efter Astrid Krag (SF), der lige som resten af SF trådte ud af regeringen i torsdags.