Politik

Eksperter: Regeringen bør undersøge overvågning af Danmark

Regeringen skylder befolkningen at undersøge grundigt, om der foregår ulovlig overvågning mod Danmark, og den bør samtidig oplyse åbent om den lovlige overvågning, der måtte forekomme som led i aftaler mellem Danmark og USA.

Det siger eksperter i overvågning og efterretningstjenester efter Informations afsløring af, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA spionerede mod Danmarks og andre landes forberedelser til COP15 i København i 2009.

- Der er så stærke indikationer på, at der er foregået noget, som ikke skulle foregå. Det bør man selvfølgelig få undersøgt, siger leder af Forum for overvågningsstudier på Aarhus Universitet Peter Lauritsen til Information.

- Det er i alles interesse at finde ud af, hvad det er for en overvågning, vi har i Danmark, fortsætter han.

Siden afsløringerne af NSA's omfattende og globale spionage begyndte i sommer, har den danske regering afvist at kende til "ulovlig" efterretningsaktivitet rettet mod Danmark.

Og da statsministeren, justitsministeren og forsvarsministeren torsdag var til forespørgselsdebat i Folketinget, gentog de alle, at der ikke er grund til at antage, at der foregår ulovlig efterretningsaktivitet rettet mod Danmark.

Mens forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har udtalt til Ritzau, at han ikke kan "genkende det billede, Informations artikler tegner i forhold til NSA og Danmark", har flere EU-kommissærer efter Informations afsløring udtrykt bekymring over overvågning.

Flemming Splidsboel er lektor på Københavns Universitet og tidligere analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste. Han er "overbevist om, at der er amerikansk indhentning af data i Danmark, men man vælger af forskellige grunde ikke at gøre noget ved det", siger han.

- Det er i sidste ende et politisk spørgsmål og et spørgsmål om, hvad befolkningen synes. Folk er tilsyneladende ligeglad med det her.

- Og så kan den til enhver tid siddende regering bare gøre det samme og gentage, at der ikke er grund til at tro, at der foregår ulovlig overvågning mod Danmark, siger han til Information.