Politik

DF stormer forbi S efter Dong-ballade

Hvis der var folketingsvalg i morgen, ville Dansk Folkeparti blive større end Socialdemokraterne.

Og ikke mindre end hver femte vælger ville sætte deres kryds ved Kristian Thulesen Dahls parti.

Sådan lyder det opsigtsvækkende resultat af en ny meningsmåling, som Megafon har gennemført for TV 2 og Politiken. Målingen kommer efter et par uger med massivt fokus på den såkaldte Dong-sag – der også i går førte til, at SF forlod regeringen.

Det er første gang nogensinde, at Dansk Folkeparti af Megafon er blevet målt til mere end 20 procent af stemmerne – og partiet går ikke mindre end fire procentpoint frem i forhold til den seneste måling, som blev foretaget for mindre end to uger siden..

Den seneste uge har én sag fyldt hele den politiske dagsorden: Salget af en stor portion aktier i det statsejede energiselskab Dong Energy til den omdiskuterede investeringsbank Goldman Sachs. Salget indebærer, at banken skyder omkring otte milliarder kroner i Dong Energy mod til gengæld at få 19 procent af aktierne samt en række veto-rettigheder.

Både hos SF og Socialdemokraterne har salget, der officielt blev vedtaget torsdag i denne uge, skabt massiv uro og intern debat. Og for SF’s vedkommende endte de interne uenigheder som bekendt med, at Annette Vilhelmsen torsdag kunne meddele, at SF forlod regeringen.

Dansk Folkeparti har – på trods af at være en del af en forligsaftale om at børsnotere Dong – de seneste uger været kritiske overfor aftalen og endte også med at stemme imod, da det såkaldte aktstykke skulle vedtages i Folketingets Finansudvalg.

Det har fået regeringen til at lange ud efter DF, som er blevet kaldt hykleriske og rene populister.

Ikke desto mindre ser det ud til, at vælgerne har belønnet Dansk Folkeparti for partiets ageren undervejs.

Socialdemokraterne går samtidig markant tilbage, og står til at høste under 20 procent af stemmerne. SF går godt et procentpoint tilbage, mens Venstre falder 0,8 procentpoint.

- Man må bare konstatere, at Kristian Thulesen Dahl har en fantastisk evne til at aflure folkestemningen, til at fornemme hvad der optager folk og så rykke på de dagsordner. Og det sker så uden smålig skelen til, hvad partiet ellers tidligere har ment eller stemt igennem, siger TV 2s politiske kommentator Henrik Qvotrup, der samtidig bemærker, at det både er Venstre og Socialdemokraterne, der mister vælgere.

- På den måde kan man sige, at Dansk Folkeparti er blevet et samlingssted for protestvælgere, der både er utilfredse med regeringen og med Venstre. Men det er jo selvsagt et mindre problem for Lars Løkke Rasmussen, al den stund, at vælgerne jo bliver inden for blokken og alligevel i sidste ende bidrager til at bakke op om ham som statsministerkandidat.

Undersøgelsen er gennemført torsdag og fredag blandt 1.152 respondenter.

Se hele målingen her: