Politik

COP 15 i Folketinget: Skipper raser - Karsten ryster på hovedet

Omtrent samtidig med, at SF meddelte, at partiet trak sig fra regeringen og skal finde en ny formand, udspillede der sig et stort slagsmål om ord i Folketingssalen på Christiansborg.

Her er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), justitsminister Karen Hækkerup (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) samlet for at svare på, om de amerikanske efterretningstjeneste NSA overvåger danske borgere, virksomheder og politikere - et spørgsmål, som dagbladet Information har gjort højaktuelt med endnu en læk fra NSA-whistlebloweren Edward Snowden.

I dokumentet, hvis ægthed ikke er bekræftet, fastslår NSA, at man har overvåget en række centrale lande op til klima-topmødet COP15 i København, og at man agter at fortsætte i Danmark, så de amerikanske beslutningstager står med bedst mulige kort på hånden under forhandlingerne. Den nærmere karakter af overvågningen er ikke beskrevet.

Mødet var indkaldt af Pernille Skipper fra Enhedslisten, der inden mødet ikke lagde skjul på, hvad der var på dagsordenen:

- Forespørgselsdebatten i dag kommer til at handle om de nye afsløringer. Ingen tvivl om det. Vi forventer, at regeringen meget klart forklarer, hvorfor de dog øjensynligt stadig kan sætte sin lid til, at der ikke foregår ulovlig overvågning i Danmark. Det virker jo ganske enkelt naivt. Som minimum må regeringen signalere klart, at de vil beskytte danske frihedsrettigheder og sætte gang i en uafhængig undersøgelse, lød det fra Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

Omvendt havde Nicolai Wammen på forhånd afvist, at eventuelle aktiviteter var ulovlige.

- Jeg kan ikke genkende det billede, Informations artikler tegner i forhold til NSA og Danmark. Der er ikke nogen af de oplysninger, som fremgår af dagens artikler i Information, der giver anledning til at ændre ved det forhold, at vores efterretningstjenester ikke har oplysninger, der giver grundlag for at antage, at amerikanske efterretningsaktiviteter på ulovlig vis er rettet mod Danmark, sagde Wammen, der sekunderet af justitsminister Karen Hækkerup gentog synspunktet i Folketingssalen.

Her fastslog Karen Hækkerup, at alle udenlandske efterretningstjenester også operere 'i overensstemmelse med dansk ret'.

- Det betyder blandt andet, at udenlandske efterretningstjenester ikke må handle på egen hånd i Danmark. Skal de foretage sig noget i Danmark, skal det ske i samarbejde med den danske efterretningstjeneste, og den danske efterretningstjeneste skal sikre sig, at samarbejdet ikke strider mod dansk ret, sagde Karen Hækkerup.

- Skal der foretages indgreb i meddelelseshemmeligheden, skal det ske i overensstemmelse med retsplejelovens regler. Det betyder blandt andet, at retten skal godkendte indgrebet, sagde justitsministeren.

Afvisningen fik Pernille Skipper til at ryste på hovedet.

- Det lyder som om pladen er gået noget så grusomt i hak. Vi kan høre, at argumentet er, at der ikke er nogen grund til at tro, at der foregår ulovlig overvågning. Ærligt talt, enten læser man slet ikke aviser i regeringen, eller også er den decideret naivt  - eller også er det et udtryk for en undervurdering af befolkningens intelligens. Alle vi andre har opdaget de mange afsløringer. Alle vi andre har taget os tid til at læse Information i morges, lød det fra Pernille Skipper.

- Derfor må man spørge, hvis der ikke er nogen som helst grund til at tro, at der foregår noget ulovligt, er det så, fordi regeringen ikke læser afviser, har en naiv tilgang - eller er det fordi, der foreligger en aftale, der gør den nu påviste aktivitet lovlig i Danmark? spurgte hun.

Da klimatopmødet fandt sted i december 2009, sad Venstre og Konservative i regering.

Enhedslistens udbrud fik Karsten Lauritzen til at fastslå, at der efter hans opfattelse slet ikke var nogen historie, og at det hele var lige rigeligt 'konspiratorisk'.

- Det er svært at vide med sikkerhed, om Snowdens oplysninger er korrekte, og hvor troværdige de er. Det samme kan man sige om den påstående afsløring (...) I Venstre betragter vi det mere som nogle baggrundspapirer end nogle meget, meget hemmelige papirer. Vi betragter det ikke som nogen stor afsløring, sagde Karsten Lauritzen.

- Som udgangspunkt kan man have nogle formodninger, mistanker og konspirationsteorier om, hvorvidt det er korrekt. Vi har den største grad af tillid (USA, red.). Vi har ikke grundlag for at mistænke amerikanerne for ikke at respektere dansk ret i forhold til overvågning,

Det fik også Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten op ad stolen.

- Ønsker Venstre ikke, at det skal undersøges, eller ønsker V bare at leve i frivilliig uvidenhed? spurgte ham.

Karsten Lauritzen afviste begge dele.

- Det dokument, der er lagt frem, virker mest som et baggrundsdokument. Jeg mener ikke, at der foreligger dokumentation for, at man har foretaget aflytning. Det er træls for Information, der har arbejdet med det her i langt tid, at det var det eneste, man kunne komme frem med. Det giver ikke Venstre grund til at synes, at sagen skal undersøges nærmere, sagde Karsten Lauritzen, der sammenlignede sagen med de presseklip om sit eget navn - såkaldt presseovervågning - han dagligt får.

- Jeg tror, at Enhedslisten forveksler overvågning med aflytning.

Så var det Pernille Skippers tur til at reagere. Med dirrende stemme sagde hun:

- I de dokumenter, som vi har kunnet se her i morges, står der, at man vil arbejde med 'signalefterertninger', lød det fra Pernille Skipper, der stødede det sidste ord.

- Det er ikke en Google-søgning, det er overvågning af elektronisk kommunikation, og at det vil man bruge, og det skal spille en afgørende rolle i forhandlinger. At sammenligne det med en presseovervågning er for langt ude, tordnede hun.

Du kan se hele mødet her: