Politik

Krisemøde i aften: De afgør SF's skæbne

Skal SF stemme for et salg af Dong-aktier til den omdiskuterede amerikanske investeringsbank Goldman Sachs? Og skal SF overhovedet fortsætte som en del af regeringssamarbejdet?

De spørgsmål skal i dag drøftes blandt SF’s ledende medlemmer – landsledelsen og folketingsgruppen.

SF’s 19 mand store landsledelse er den øverste myndighed i regeringspartiet mellem landsmøderne. Ifølge den politiske side Altinget.dk har folketingsmedlemmerne på mødet i aften blot taleret, men ikke stemmeret, og munder krisemødet ud i en afstemning vil det altså alene være op til de 19 medlemmer af landsledelsen at træffe en beslutning.

Skænderi for åben skærm

Uroen ulmer i den grad i SF. Tirsdag blev den interne splid udstillet for åben skærm. Folketingsmedlem Karsten Hønge erklærede, at SF nu havde slugt kameler nok, og at han ”hældte til” at det bedste ville være at træde ud af regeringen.

Det fik SF’s politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen til at lange ud efter sin partifælle:

- Nogle mennesker vil sige forskellige ting for at komme i rampelyset. Det vil jeg lade stå for hans egen regning, lød svaret, hvorefter Karsten Hønge igen gav tilbage:

- Det et er noget værre sludder at tale om, at man skulle ønske medieopmærksomhed. Hvis jeg ønskede medieopmærksomhed, så skulle jeg måske begynde med at gå grædende rundt Christiansborgs gange.

Salg vedtages i morgen

Omdrejningspunktet for den omfattende uro, der nu altså munder ud i et hasteindkaldt møde, er aftalen om et salg af en stor portion Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Banken er blevet kritiseret for blandt andet at have været en af de medvirkende årsager til finanskrisen, og både blandt SF’ere, Socialdemokrater og Radikale er der utilfredshed med aftalen, der betyder, at Goldman Sachs skyder omkring otte milliarder kroner i Dong Energy mod til gengæld få 19 procent af aktierne samt en række veto-rettigheder.

Efter planen skal aftalen vedtages i Folketingets Finansudvalg i morgen, torsdag.

Tidspunkt og sted for krisemødet er endnu ikke kendt.

SF’s landsledelse består af 18 partimedlemmer samt partiformand Annette Vilhelmsen:

Andreas Albertsen Annette Vilhelmsen Flemming Stenild Hans Winther Henrik Brandt Ida Damborg Jonas Dahl Kristen Touborg Leon Rix Iversen Mette Touborg Peter Westermann Pia Olsen Dyhr Poul Overlund-Sørensen Serdal Benli Signe Munk Thomas Klimek Tonni Hansen Trine Pertou Mach Trine Schøning Torp