Politik

Vilhelmsen: Ældre skal have hjælp til at klare sig selv

Ældre skal i højere grad hjælpes, så de kan blive i stand til at klare sig selv i hverdagen. Det fremgår af et udspil, som Socialministeriet har fremlagt tirsdag.

- Jeg tror grundlæggende, at vi alle ønsker at kunne klare os selv, siger socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i en pressemeddelelse.

- Selv at kunne stå op morgenen, selv at kunne gå i bad og selv bestemme, hvad vi skal spise til aftensmad. Derfor har vi som samfund et ansvar for at gå aktivt ind og støtte det ønske, siger hun.

Udspillet lægger blandt andet op til, at det bliver et krav, at kommunerne tilbyder rehabilitering til de ældre. Som hovedregel vil de ældre skulle igennem et rehabiliteringsforløb, inden de får tilbudt hjemmehjælp.

Desuden bliver aldersgrænsen for at få tilbudt et årligt besøg i hjemmet forhøjet fra 75 til 80 år. Ifølge ministeriet skyldes det, at de danskere, der fylder 75 år nu, er langt mere friske end tidligere.

Udspillet følger op på anbefalingerne fra Hjemmehjælpskommissionen, som kom med forslag til, hvordan ressourcerne på ældreområdet kan anvendes bedst muligt.

Sidste år fremlagde kommissionen en rapport, hvor den anbefalede, at ældre skal rehabiliteres, så de kan klare sig selv i længere tid. Ifølge kommissionen vil det give de ældre et rigere liv.

Regeringen vil nu drøfte udspillet med Folketingets partier.