Politik

Kritik af Dong-salg spreder sig til Corydons egen gruppe

Regeringen bør sætte det planlagte salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs på pause.

 Sådan lyder opfordringen til finansminister Bjarne Corydon (S) nu fra dele af den socialdemokratiske folketingsgruppe. Det skriver DR Nyheder.

 - Der er behov for en timeout i sagen om at sælge dele af Dong til Goldman Sachs, siger Bjarne Laustsen, der blandt andet sidder i Folketingets beskæftigelsesudvalg, til DR Nyheder.

 - Der er kommet så mange dårlige ting frem, og der er også kommet et nyt tilbud om, at danske pensionsselskaber gerne vil byde ind, siger han.

 Han henviser til, at en række af fagbevægelsens pensionskasser lørdag meldte sig på banen som mulig køber af Dong-aktierne.

 By- og boligordfører Jan Johansen er ligeledes kritisk over for salgsplanerne, og han opfordrer pensionskasserne til hurtigst muligt at komme med et seriøst bud, så Dong-aktierne kan blive på danske hænder.

 - Hvis de virkelig mener det, så skal de stå inde ved Bjarne Corydon mandag morgen og banke på døren og sige: "Vi har et tilbud, og det tilbud står ved magt", siger Jan Johansen til DR Nyheder.

 Men det skal være et realistisk bud, siger han.

 - For hvis det bare viser sig at være fugle på taget, så må vi køre videre med det, der ligger nu.

 Både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og finansminister Bjarne Corydon har slået fast, at Goldman Sachs' tilbud på Dong-aktierne var det bedste.

 Men det er Bjarne Laustsen ikke overbevist om. Derfor skal salgsplanerne sættes i bero, mens tilbuddet fra pensionskasserne undersøges nærmere, mener han.

 - Vi har svært ved at se, om det reelt er det bedste tilbud. Der er nogle klausuler og noget veto til 19 procents aktionærer, som jeg synes er i overkanten, siger Bjarne Laustsen.

 - Men hvis danske pensionsselskaber vil lægge pengene up front og sige, at dem vil vi gerne investere i grøn omstilling og danske arbejdspladser, så synes jeg, de skal have lov til det, siger han.

 De to folketingsmedlemmer lægger sig i kølvandet på en række prominente socialdemokrater som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, Fredericia-borgmester Jacob Bjerregaard og DSU-formand Camilla Schwalbe, der alle har kritiseret planerne om at sælge Dong-aktier til Goldman Sachs.