Politik

DF: Vi stemmer nej til Dong-salg på det her grundlag

Dansk Folkeparti vil stemme nej til salget af Dong-aktier til den omdiskuterede investeringsbank Goldman Sachs, hvis regeringen insisterer på at bringe salget til afstemning i Folketinget i næste uge på det nuværende grundlag.

Det slår partiformand Kristian Thulesen Dahl nu fast, efter at kritikken af aftalen blot er eskaleret de seneste uger.

- Hvis vi står med det grundlag, vi kender i dag, så står vi som parti i den situation, at vi må sige nej tak til den aftale, der foreligger med Goldman Sachs. Og så bliver det altså ikke til noget, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2 News.

- Det ser meget ud til at være en lukrativ aftale for Goldman Sachs og en bundskraber for Danmark.

Nyrup kritiserer

Også blandt socialdemokrater og SF’ere er der markant kritik af aftalen, der betyder at Goldman Sachs skyder omkring otte milliarder kroner i det statsejede energiselskab Dong mod til gengæld få 19 procent af aktierne og samt en række veto-rettigheder. Blandt kritikerne er den forhenværende socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup, der kalder aftalen en katastrofe.

Folketinget skal efter planen stemme om det såkaldte aktstykke den 30. januar.

- Folketinget skal behandle sagen i næste uge, og min opfordring til regeringstoppen er, at de accepterer at genoverveje den her beslutning, så vi i Folketinget ikke står i den diskussion i næste uge, at vi skal træffe beslutning, men at vi reelt får diskuteret det her inden, siger Thuelsen Dahl.

Finansminister Bjarne Corydon insisterer på, at aftalen er god for den danske stat.

- Jeg tror det er vigtigt at holde fast i realiteterne. Jeg forstår godt, at man efter en finanskrise har en debat om nogle af de her bankers adfærd. Den har jeg også selv ført. Vi skal bare sørge for samtidig at opføre os klogt og ordentligt og se i øjnene, at de problemer, der skal løses, skal løses. Dong var i en situation, hvor man ikke kunne have ført den her plan ud i livet, uden at få skudt kapital ind. Det må vi forholde os til, lyder det fra Bjarne Corydon.