Danmark klar med millionhjælp til Myanmars flygtninge

Udviklingsministeren bevilger 15 millioner til kriseindsats i Myanmar. Torsdag eftergav han landets gæld.

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) har søndag meddelt FN's Flygtningehøjkommisariat, at Danmark er klar med 15 millioner kroner ekstra til FN's indsats for at afhjælpe den alvorlige humanitære krise i Myanmar.

Ekstrabevillingen faldt i forbindelse med ministeren og kronprinsesse Marys besøg søndag hos indespærrede flygtninge i Rakhine-staten i det vestlige hjørne af det sydøstasiatiske land, oplyser Udenrigsministeriet.

Her har voldelige sammenstød mellem buddhister og muslimer siden 2012 medført 140.000 internt fordrevne flygtninge.

- Det er en dybt ulykkelig situation for de mange mennesker i lejrene, der lever under kummerlige forhold, og som jeg besøgte sammen med kronprinsessen, udtaler Rasmus Helveg Petersen.

- Vores ekstra bidrag går til at forbedre forholdene, og besøget er med til at sætte fokus på problemerne, forklarer han.

Kronprinsessen og udviklingsministeren har besøgt to flygtningelejre i Rakhine-staten.

En for buddhistiske flygtninge og en for muslimske flygtninge - de etniske rohingyaer, der er indespærrede i lejrene og historisk set har været en særligt undertrykt etnisk gruppe.

I alt er mere end en halv million mennesker pĂĄ flugt i Myanmar.

Torsdag bekræftede udviklingsministeren over for Myanmars præsident, Thein Sein, at landets gæld på 295 millioner kroner til Danmark eftergives.

- Når vi eftergiver gæld, frigives ressourcer, der kan investeres i befolkningens sundhed, i skoler og i veje, og det er der hårdt brug for, sagde Helveg Petersen og roste landets positive udvikling med demokratiske reformer.

Myanmar, der tidligere var et militærdiktatur, har i løbet af de seneste år været gennem omfattende reformer i form af politisk liberalisering og økonomisk samarbejde med omverdenen.

Det er en proces, der er personificeret af oppositionspolitikeren Aung San Suu Kyi, som tilbragte 15 år i husarrest eller fængsel. Hun blev frigivet i 2010.

Myanmar er stadig et af de fattigste lande i Sydøstasien og har aldrig været i stand til at afdrage på det 30 år gamle lån til Danmark.