Politik

Derfor vil Thorning så nødigt miste Bødskov

De kommende tre dage er blandt de vigtigste i justitsminister Morten Bødskovs politiske karriere.

Et politisk stormvejr omkring Bødskovs rolle i den såkaldte PET-sag kan ende med at koste ham ministerposten - hvis Enhedslisten beslutter sig for det.

Men det er ikke kun justitsministeren, der har meget på spil – det samme har statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Bødskov er meget vigtig for Thorning. Så mange bundloyale støtter har hun heller ikke på ministerholdet. Til den lille gruppe hun stadig har, hører Bødskov, siger TV 2s politiske kommentator Henrik Qvortrup og fortsætter.

- I virkeligheden kan man vel gøre det sådan op, at dem Thorning ubetinget kan stole på, er Corydon og Bødskov. Og derfor vil hun meget nødigt undvære ham på ministerholdet.

Tager Thornings parti

Vurderingen af, at Bødskov er særdeles vigtig for Helle Thorning, deles blandt flere Socialdemokratiske kilder, som tv2.dk har talt med. Bødskov har været en af Thornings faste støtter internt i den socialdemokratiske gruppe, og har ofte taget ordet og taget Thornings parti, når der har været konflikter internt i gruppen, påpeges det.

Men i den Socialdemokratiske gruppe er justitsministeren til gengæld ikke blandt de mest vellidte - tværtimod. Bødskovs ageren har gjort ham upopulær blandt mange.

Kan ikke tåle at miste Corydon

Henrik Qvortrup påpeger desuden, at Bødskov som justitsminister desuden har formået at undgå at blive stemplet som 'slapper'.

- Man skal bemærke, at Bødskov som justitsminister har formået at undgå diskussionen om, at Socialdemokraterne bare er slappe og eftergivende i retspolitikken. Den er der ellers mange Socialdemokratiske justitsministre, der har måttet kæmpe med tidligere. Og det på trods af, at der ellers har været en del sager, der har presset Bødskov, siger Henrik Qvortrup og nævner blandt andet sagen om udvisningen af 7-årige Im og om den udskældte offentlighedslov.

Selvom Morten Bødskov altså er blandt Thornings vigtigste støtter internt, er der dog én på det socialdemokratiske ministerhold, som statsministeren nødigere vil undvære.

- Finansminister Bjarne Corydon er vigtigere for hende. Enhedslisten vil utvivlsomt gerne give ham en lærestreg, men at vælte Corydon ville de facto være det samme som at vælte regeringen. Ved at vælte Bødskov vil man sende et tydeligt signal til Thorning fra Enhedslistens side. Men regeringen vil trods alt kunne fortsætte, siger Henrik Qvortrup.