Politik

Bulgarere og rumænere skal stadig vise pas i Europa

Bulgarien Ukendt

Der var mere kølig luft til Rumænien og Bulgarien, da EU-landenes justits- og indenrigsministre mødtes torsdag i Bruxelles.

De to nyeste EU-lande har længe banket på døren ind til det europæiske Schengen-samarbejde, hvor borgerne kan rejse frit på tværs af landegrænser uden at vise pas.

Men det var ikke just tæt på at blive til virkelighed på dagens møde, hvor kun Bulgarien og Rumænien selv tog ordet, siger justitsminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde.

- Der var ingen enighed. Og der blev ikke sagt noget om, hvornår der kan træffes en eventuel beslutning for dem og deres entré i samarbejdet, siger han.

Både Holland, Tyskland og Finland har inden mødet udtrykt modstand mod, at Bulgarien og Rumænien indtræder i samarbejdet.

Modstanden begrundes blandt andet med, at der stadig er for store problemer med korruption, til at man vil give bulgarske og rumænske statsborgere helt uhindret indrejse til det øvrige EU.

EU-Kommissionen har for længst konkluderet, at Bulgarien og Rumænien opfylder de formelle krav. Og et EU-topmøde i juni 2011 sagde også, at alle tekniske betingelser var opfyldt.

Det, mener Morten Bødskov, er nok, og han synes ikke, at der kan stilles yderligere betingelser, før Bulgarien og Rumænien kan blive en del af Schengen.

- Den danske holdning er meget, meget klar, at når alle kriterier er opfyldt, så er adgangen også berettiget.

- Det er rigtigt, at der stadig er en diskussion om det. Det er op til de enkelte lande at indtage deres position. Og den danske holdning er klar på det her område, sagde Bødskov forud for torsdagens møde.

Den tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrich, henviste ved ankomsten til torsdagens møde igen til problemer med korruption.

- Det er efter vores opfattelse ikke det rigtige tidspunkt at fjerne grænsekontrollen for disse to lande, sagde han.

Friedrich har tidligere sagt til det tyske magasin Der Spiegel, at korruption i de to lande kan gøre det muligt for borgere fra ikke-EU-lande at købe sig til et bulgarsk eller rumænsk visum.

Det vil, hvis de to lande bliver Schengen-medlemmer, give fri indrejse til resten af området.