Politik

Bonnichsen: Det skal Scharfs afløser kunne

Der er en ledig stilling i toppen af PET, efter at Jakob Scharf tirsdag forlod chefposten.

Tidligere chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen har snakket med tv2.dk om, hvilke kvaliteter den nye chef skal have, og hvor den næste chef højst sandsynligt vil komme fra.

- PET har alle dage været meget tæt knyttet Justitsministeriet. Departementchefen skal have fuld tillid til vedkommende, siger han til tv2.dk.

Der er faktisk kun to eksempler, hvor PET-chefen ikke har været en tur inde forbi Justitsministeriet først, nemlig Hanne Bech Hansen og Birgitte Stampe, der begge kom fra politiet.

- Hvis man skulle lave et opslag for stillingen som PET-chef, så ville det handle om fingerspitzgefühl, og en næse for om noget kan udvikle sig politisk. Det kræver loyalitet, og man skal kende til vedkommendes vaner og forbindelser, så man ikke er et sekund i tvivl om, at vedkommende kan udøve fuldstændig diskretion, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Jakob Scharf blev i medierne kritiseret af sine ansatte, og bedre intern kommunikation er nødvendigt for den næste chef, mener Bonnichsen.

- Det kræver klart nogle gode lederevner, så der er god kommunikation mellem ansatte og ledelsen, så man kan fokusere på arbejdet med at forhindre potentiel terrorisme, siger han.

Selvom kandidaterne til posten oftest kommer fra Justitsministeriet understreger Hans Jørgen Bonnichsen, at den kommende chef ikke behøver have en speciel faglig viden, for at besætte posten.

- Det faglige er fuldstændig ligegyldigt. Det bliver dækket af de ansatte hos PET, der blandt andet er jurister, politifolk og teknikere, siger han.