Politik

Her er Uffe Elbæks nye manifest

- Vi er som samfund ikke bare på vej hen til kanten, men på vej ud over den, siger den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk ifølge en pressemeddelelse, der introducerer Danmarks nye parti - Alternativet.

Partiet har endnu ikke et officielt partiprogram - det vil blive vedtaget i forbindelse med Folkemødet på Bornholm næste sommer - men ifølge partiets manifest er Alternativet blandt andet "et opråb mod den kynisme, mangel på gavmildhed og hakken nedad, som trives i vores samfund".

- Alternativet er en politisk idé. Om personlig frihed, social værdighed og levende, bæredygtige fællesskaber, står der i manifestet.

DOKUMENTATION Læs hele partiets manifest her

Alternativet vil ifølge stifterne arbejde for bæredygtighed, for iværksætteri og ikke mindst for en ny politisk kultur med en ny måde at debattere på - men da de bedste politiske løsninger ifølge partiet skal skabes i fællesskab, inviterer stifterne "alle i Danmark såvel som internationalt til at bidrage med spørgsmål, idéer og forslag til udviklingen af Alternativets politiske løsningsforslag".

Det skal blandt andet ske gennem arrangementer og workshops, hvor der i løbet af det næste halve år vil blive sat fokus på "udfordringer, muligheder og gode eksempler".

Idéer herfra skal efterfølgende udvikles til konkrete politiske løsningsforslag og bæredygtige fremtidsscenarier - og altså det partiprogram, der vil blive præsenteret på Folkemødet på Bornholm.

Manifestet bruger desuden ord som positivt modspil og alternativ nysgerrighed - og et punkt i skrivelsen lægger op til, at private virksomheder alene ikke kan løse de problemer, vi som samfund står overfor på det miljømæssige område:

- Det kan offentlige institutioner heller ikke. Og det kan NGO-bevægelserne heller ikke.Derfor skal vi opfinde helt nye koblinger og samarbejdsmodeller, hvor vi bruger det bedste fra det private,det offentlige og NGO’erne, står der i manifestet.

Ideen til Alternativet kommer fra tidligere kulturminister Uffe Elbæk, men er videreudviklet af en gruppe af frivillige bag Uffe Elbæks valgkampagne 'Et andet Skema' og det tværpolitiske initiativ 'Under Radaren'.

Partiet har afdelinger i København og i Aarhus, og stifternes håb er, at der på sigt bliver etableret Alternativet-grupper i alle de større byer i Danmark.

Og selvom partiet først nu skal til at indsamle de 20.000 underskrifter, der vil gøre Alternativet opstillingsberettiget til næste folketingsvalg - er partiet allerede repræsenteret i Folketinget gennem Uffe Elbæk, der i 2011 blev valgt ind for de radikale i Københavns Storkreds.

Også i 2007 dannede radikale udbrydere et nyt parti - der indledningsvis blev kritiseret for mangelen på et partiprogram. Dengang var det tale om Naser Khader og Anders Samuelsen, der sammen med den konservative Gitte Seeberg stiftede Ny Alliance - der i dag hedder Liberal Alliance.

Klokken 12 går Uffe Elbæk live i dialog med tv2.dk's læsere. Følg med og stil spørgsmål allerede nu

CV Uffe Elbæk

Uffe Elbæk har fra sin tidligste ungdom været politisk aktiv. I midt-firserne var han med til at grundlægge den aarhusianske kulturorganisation Frontløberne, og seks år senere blev han den første rektor for iværksætteruddannelsen KaosPiloterne.

Parallelt med sin professionelle karriere har Uffe Elbæk taget del i det danske samfundsliv som kulturel græsrod, social aktivist og som folkevalgt politiker.

I 2001 blev han valgt ind i Aarhus Byråd for Det Radikale Venstre, hvor han blandt andet sad som formand for byens Skole- og Kulturudvalg.

I januar 2007 trådte Uffe Elbæk ud af Aarhus Byråd og flyttede til København for at forberede og stå i front for World Outgames 2009.

Uffe Elbæk har gennem årene skrevet flere bøger, senest bogen Ledelse på kanten (Gyldendal Business) og har derudover været fast klummeskribent for blandt andet Weekendavisen, Berlingske Tidende og Jyllandsposten.

I 2011 blev Elbæk valgt som folketingsmedlem for Radikale Venstre 2011, og fra oktober 2011 til december 2012 havde han titel som kulturminister.

I efteråret 2012 blev Uffe Elbæk i en mediestorm kritiseret for at holde en række dyre arrangementer hos AFUK, hvor han tidligere havde siddet i bestyrelsen. Desuden blev det kritiseret, at Elbæks mand i maj 2012 blev ansat som sekretær samme sted.

Resultatet af kritiken blev, at Elbæk valgte at trække sig som kulturminister 5. december 2012.

I september 2013 trådte Uffe Elbæk ud af Det Radikale Venstre og fortsatte som løsgænger i Folketinget.

27. november 2013 stifter Uffe Elbæk det nye grønne parti Alternativet.