Politik

Friis Bach afbryder udenrigsbesøg øjeblikkeligt

Den radikale udviklingsminister, Christian Friis Bach, har onsdag uden varsel afbrudt sit besøg i Mellemøsten for at haste tilbage til Danmark.

Det bekræfter ministerens presserådgiver Poul Kjar, over for tv2.dk.

Han befinder sig lige nu sammen med Friis Bach i Jerusalem, hvor de venter på at komme med et fly. Han forklarer, at den pludselige hjemrejse er usædvanlig, men at ministeren ikke på nuværende tidspunkt vil løfte sløret for, hvorfor rejsen bliver afbrudt.

- Men ministeren afbryder jo ikke en udenlandsrejse for sjov, siger Kjar til tv2.dk.

På de sociale medier er spekulationerne om, hvorfor Friis Bach nu må haste hjem, brudt ud i fuldt flor. Flere gætter på, at udviklingsministeren skal erstatte Villy Søvndal, der lige nu er på orlov, som udenrigsminister.

TV2 News' politiske redaktør, Anders Langballe, fortæller, at regeringstoppen er underrettet om, hvorfor ministeren vender hjem før tid.

- Der er også rygter om, at Friis Bach har tænkt sig at trække sig.

Disse rygter vil Poul Kjar dog ikke kommentere på:

- Der er ikke så meget at sige lige nu, og jeg ved ikke, hvornår I kan få mere at vide, siger han fra Jerusalem.

Udenrigsministeriet har tidligere på dagen oplyst til TV2, at ministeren vil komme med en redegørelse for sin hjemrejse senere på dagen, men kort før klokken 19 er der stadig ikke meldt noget ud.

Friis Bach har siden tirsdag været på officielt besøg i Israel og Palæstina og skulle egentlig først være vendt tilbage til Danmark torsdag eftermiddag.

Men nu er planerne altså lavet om uden varsel, og ministeren lander allerede i Danmark i nat.

Formålet med besøget i Mellemøsten er ifølge Udviklingsministeriets hjemmeside at udtrykke dansk støtte til forhandlingerne om en to-statsløsning og sende et signal om, at den danske regering er bekymrede over den forværrede humanitære situation i Gaza.

Friis Back skulle også besøge danskstøttede udviklingsprojekter i Palæstina, hvor Danmark har besluttet at øge udviklingsbistanden fra 200  til 250 mio. kr. årligt.