Politik

Giver ny forklaring om GGGI - igen

Enhedslisten undrer sig over forklaring om klimaorganisationen, som Lars Løkke Rasmussen er formand for.

Udenrigsministeriet kommer nu med den tredje forklaring på, hvorfor Rigsrevisionen ikke blev orienteret om en kritisk revisionsrapport om klimaorganisationen GGGI's forvaltning af op mod 25 millioner danske bistandskroner, skriver Information.

Ifølge ministeriet blev den kritiske sydkoreanske rigsrevisionsrapport ledsaget af "et udførligt svar fra det sydkoreanske ministerium, der på tilfredsstillende vis redegjorde for, hvordan man ville følge op".

- Sagen blev derfor ikke indrapporteret til Rigsrevisionen, skriver Udenrigsministeriet til Information.

Dette svar undrer blandt andre Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juhl:

- Det er en ganske ny forklaring, siger han til Information.

- Hidtil har udviklingsministeren jo sagt, at det er, fordi der ikke er tale om korruption i juridisk forstand, at han ikke har orienteret om problemerne.

- Vi ville gerne have haft oplysningerne langt før, for tænk, hvis vi kunne have sparet et års bøvl og et års penge, tilføjer Christian Juhl.

Da sagen kom frem 17. oktober, var forklaringen fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R), at "rapporten omhandler de sydkoreanske midler til organisationen".

- Jeg har ikke haft kendskab til misbrug af danske udviklingsmidler, sagde han.

Som Information senere kunne dokumentere, nævner rapporten dog specifikt uregelmæssigheder med danske bistandskroner.

Efter et samråd 23. oktober sagde ministeren, at de uregelmæssigheder, der er beskrevet i rapporten, ikke opfylder den juridiske definition af korruption.

Det var dengang begrundelsen for, at det ikke var påkrævet at orientere Rigsrevisionen.

- Der står ikke noget om korruption i den rapport, og derfor står der heller ikke noget om korruption med danske midler, sagde ministeren.

Interessen for GGGI 's økonomi og administration voksede, efter at det kom frem, at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som organisationens formand adskillige gange har rejst på 1. klasse på rejser rundt i verden.

Overblik: Danmarks forhold til GGGI

Danmarks forhold til GGGI:

August 2008. I en tale i forbindelse med 60 års jubilæet for republikken Korea, proklamerede Sydkoreas præsident Lee Myung-bak grøn vækst som den nye vision for Sydkorean – og for verden.

Global Green Groth blev grundlagt 16. juni 2010 ud fra den overbevisning, at økonomisk vækst og miljømæssig bæredygtighed er forenelige målsætninger, og at de to er afgørende for menneskehedens fremtid.

I maj 2011 bevilligede Folketinget 90 millioner kroner fordelt over tre år til GGGI. På daværende tidspunkt var Søren Pind udviklingsminister.

I maj 2011 indtrådte klimaminister Lykke Friis i GGGIs bestyrelse.

I oktober 2011 overtog Christian Friis Bach Danmarks plads i bestyrelsen i GGGI.

I maj 2012 tiltrådte Lars Løkke Rasmussen som formand for GGGI efter sydkoreaneren Dr. Han Seung-soo.

I oktober 2012 går GGGI officielt fra at være en koreansk NGO til at være en international organisation. Samme måned får udviklingsminister Christian Friis Bach, ifølge hans eget udsagn kendskab til, at der er en kritiskk rapport på vej om GGGI.

I november 2012 udkommer den sydkoreanske rigsrevision den kritiske rapport om GGGI. Den danske presse omtaler dog først rapporten i oktober 2013, hvorefter udenrigsministeriet offentliggør rapporten.

18 lande er medlemmer af GGGI - Australien, Cambodia, Costa Rica, Danmark, Etiopien, Indonesien, Guyana, Kiribent, Korea, Mexico, Norge, Papua New Guinea, Paraguay, Filippinerne, Storbritannien, De Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Vietnam.

GGGI har kontorer i Seoul, Abu Dhabi, København (FN bygningen i Nordhavnen i København) og London.

Norge har støttet GGGI med 77 millioner danske kroner og skulle give yderligere 55 millioner kroner, men millionerne bliver nu holdt tilbage. Det kom i går frem i norske Aftenposten. Det sker efter de danske afsløringer om GGGI.