Politik

Kommunalvalg: Så vild bliver kampen om lygtepælene

I aften klokken 24.00 må kandidaterne til kommunalvalgene rundt om i Danmark skyde valgkampen i gang og begynde at hænge valgplakater op. Og de kan godt se frem til at få kamp til stregen om at finde et godt sted til plakaterne.

Ifølge DR er der nemlig trykt omkring dobbelt så mange valgplakater i år i forhold til 2013. Ikke mindst i København skal der kæmpes om hver en lygtepæl.

tv2.dk har derfor talt med fire forskellige kandidater til kommunalvalget i Københavns Kommune om deres strategi for natten, når lygtepælene på Københavns allermest populære områder skal kapres.

Nanna Thorsen, stiller op for SF, Sundhedsborgmester i Københavns Kommune:

- Jeg skal have hængt ca. 500 plakater op i København. Samlet set skal SF have 5.000 plakater op. Vi fortsætter hele natten, til vi ikke orker mere, og så tager vi et ekstra heat søndag eftermiddag.

- Der er nogle placeringer, der er mere populære. Eksempelvis Dronning Louises Bro og Rådhuspladsen. På Rådhuspladsen er der nogle meget virksomme lygtepæle, hvor der kun er plads til to plakater, så den er der kamp om.

- Vi har lavet ruterne på forhånd og medlemmerne kender deres lokalområder. Vi regner med, at vi kan nå omkring 30 plakater i timen. Vores medlemmer har som regel ikke bil, så det er noget med, at de hopper på Christianiacyklen og cykler af sted.

Caroline Stage Olsen, stiller op for Venstre:

- Jeg skal selv have 1000 plakater op. Og så skal jeg hjælpe Martin Geertsen, fordi jeg både selv er kandidat og samtidig VU’er. Ham sætter vi 500 plakater op for, og så sætter vi op for Lisbeth Zornig. Så vi får travlt. Vi sætter op relativt mange steder, men mit hovedfokus ligger der, hvor der er unge mennesker.

- Selve kampen om at sætte op på Dronning Louises Bro kan vi ikke misse. Det er lidt af et prestigeprojekt. Det er et af de steder, hvor der kommer flest cyklister forbi. Der bliver kamp derinde.  Der skal vi op og kæmpe med vores politiske modstandere, og i krig og kærlighed gælder alle tricks.

- Vi deler os i syv hold, der kører ud med cykler og biler og prøver at dække hele København. Vi må jo starte klokken 24. Og så kører det hele natten. Så det er hårdt, for vi bliver ikke færdige før næste morgen.

Anna Mee Allerslev, stiller op for Radikale Venstre, Beskæftigelses- og Integrationsborgmester:

- Vi skal have historisk mange plakater op at hænge i år. 6.000 plakater i alt. Vi satser massivt på plakaterne. Det er det eneste udendørs, vi har.

- Vi er nok et af de mest fattige partier – fattige på økonomi – ikke på frivillige, vi har for første gang analyseret, hvor det bedst kan betale sig at hænge plakaterne op og fokuserer på de steder, hvor vi ved folk stemmer på os til folketingsvalget.

- Dronning Louises Bro og Rådhuspladsen er steder, der giver meget synlighed. Dem går vi benhårdt efter. Vi har omkring 200 planlagte ruter i København, og vi fortsætter hele natten, samt lørdag og søndag – og næste weekend også.

Henrik Appel Esbensen, stiller op for Socialdemokratiet, medlem af Københavns Borgerrepræsentation:

- Jeg skal have 600 plakater op, og i år har vi lavet plakaterne i tre forskellige udgaver. Når der er 60 til 80 forskellige hoveder på samme placering, handler det om at skille sig ud.

- Vi går efter knudepunkterne i København. Det vil sige Dronning Louises Bro, Nørreport og Rådhuspladsen. Der er der, hvor der kommer mange cyklister forbi i løbet af dagen.

- Vi har lagt ruterne på forhånd, og folk rykker ud med både bil, Christianiacykler og sækkevogne. Det handler om at have så mange mennesker som muligt til at hænge plakaterne op. Jeg har 25 til 30 personer til at hjælpe, og vi regner med at kunne gøre det på tre timer, men vi fortsætter, til vi er færdige.

Kommunalvalget afgøres den 19. november, og plakaterne skal nedtages senest otte dage efter, den 27. november. Kommunen må pille plakater ned, der er opsat før midnat fredag og de, der ikke er taget ned otte dage efter valget.