Politik

Folkeafstemning om pagt splitter

Den politiske aftale om finanspagten skal nu omskrives til præcise love, og til marts skal EU's regeringsledere fra de 25 lande der har tilsluttet sig underskrive den på et topmøde. Spørgsmålet er, om danskerne skal til folkeafstemning inden da.

Et politisk flertal i Folketinget har allerede besluttet sig. Det skal danskerne ikke, medmindre juristerne finder frem til, at vi afgiver suverænitet til EU. Statsminister Helle Thorning-Schmidt glæder sig da også over beslutningen.

"Det vi har mulighed for nu, er at komme ind i kernen af der, hvor beslutningerne tages omkring Europa, og det er altså godt for Danmark, for det betyder, at vi får mere indflydelse på tingene," siger hun til TV 2.

Jurister skal nu nærlæse aftalen for at se, om der er behov for en folkeafstemning. Og den afgørelse vil statsministeren afvente.

"Man kan da sagtens mene, at man skal have folkeafstemning om alt muligt. Jeg går ind for det repræsentative demokrati og jeg synes, at vi skal holde os til folkeafstemningen, når vi er nødt til det efter grundloven," siger hun.

Står det til flere politiske partier har danskerne dog krav på en folkeafstemning. Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance mener, at danskerne bør spørges uanset hvad.

"Det her er meget indlysende: Befolkningen og Folketinget fratages magt, og det vil man så køre igennem uden at spørge befolkningen først. Det synes jeg er helt uholdbart," siger EU-ordfører Per Clausen fra Enhedslisten.