Plan mod sort arbejde vil ramme tjenester

Regeringen vil sende regningen for manglende skat og moms af byggeopgaver på over 10.000 kroner, der er betalt kontant, til køberen.

Men beløbsgrænsen vil komme til at kriminalisere venne- og familietjenester, mener skatteekspert.

"Forestil dig en pensioneret tømrer, der får lyst til at hjælpe sine børn med at bygge et hus. Han vil kunne lave tømrerarbejde til en værdi, der overstiger 100.000 kroner i løbet af ingen tid," siger Henning Boye Hansen.

Han er skattekonsulent hos revisionsfirmaet BDO og har i 35 år beskæftiget sig med området.

Skal kigges nærmere på beløbet

Regeringens planer præsenteres onsdag i Jyllands-Posten, og her lægges der ikke op til, at vennetjenester skal forbydes.

"Det skal være acceptabelt, at naboens søn slår græsset eller hjælper med at passe ungerne. Det skal også være acceptabelt, at en pensionist hjælper til i nabolaget, uden at det skal beskattes," siger skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) til avisen.

"Allerede i dag ligger det efter min vurdering inden for reglerne, at man ikke beskatter tjenester inden for familien, så beløbet tror jeg, man bliver nødt til at kigge nærmere på," siger Henning Boye Hansen.

Anbefaler at droppe beløbsgrænse

Han anbefaler, at man helt undlader at sætte en beløbsgrænse og i stedet kigger på arbejdets karakter.

"Lige nøjagtig, når det gælder venne- og familietjenester, hvor man hjælper med at bygge et hus eller fælde et træ, kunne man være bedre stillet ved at udpege nogle områder, som fritaget for vurdering," mener skatteeksperten.

Han frygter, at en beløbsgrænse på 10.000 kroner kan gøre det problematisk at aflevere større pengebeløb mellem venner.

"Det vil gøre det rigtig, rigtig vanskeligt overhovedet at udveksle penge mellem mennesker, hvis man hver gang skal gå og holde hinanden op på, om man nu husker at sætte det på selvangivelsen," påpeger han.