Politik

Gennemsigtighed i de royale budgetter

Det er ikke hverdagskost at en venstreminister går med til mere gennemsigtighed i de royale budgetter, siger TV 2s politiske redaktør Henrik Qvortrup. Se analysen her.

I anledningen af Dronningens 70-års fødselsdag er det ikke kun flag, kongefamilien og fødselsdagsfester, som den danske befolkning kan tage del i. SF mener, at befolkningen også skal kunne få et indblik i hvor mange penge det danske kongehus egentlig koster det danske samfund med fester, rejser, slotte og ansatte.

Og det er et forslag som statsminister Lars Løkke Rasmussen gerne vil være med til at se på.

"Det er jo ved lov besluttet, hvad der er af royal apanage. Det kan man følge med i, men det er jo rigtigt at til det at have et monarki høre også andre følgeomkostninger," siger han.

Flere penge end forventet

Og det er da også netop disse følgeomkostninger som SF er interesserede i. I Holland har man erfaring med at kongehuset koster flere penge end dem der er øremærket til kongehuset.

"Jeg er varm tilhænger af gennemsigtighed, og derfor synes jeg, det kan være en god ide at se på, hvordan vi kan fremstille et mere totalbillede af de omkostninger, der knytter sig til det danske monarki," siger Lars Løkke Rasmussen, der dog ikke ser en sådan gennemgang som grundlag for besparelser.

"Når jeg kører rundt i det danske samfund og ser de flotte slotte, så gør de mig stolt som dansker, så jeg har ikke en forventning om at der her er et stort besparelsespotentiale, Men vi lever i et moderne demokrati og til det hører at det er fair nok at der er gennemsigtighed i økonomien," siger han.