Overblik: "Jæger - i krig med eliten"
I ovenstående klip fra den 25. september fortæller kommunikationschefen, at Forsvaret ikke vidste, hvem medarbejderen ansvarlig for læk af arabisk oversættelse var - det viste sig senere ikke at være sandt.
Den 10. september 2009 skriver Morgenavisen Jyllands-Posten, at danske jægersoldater har opereret langt mere i Afghanistan, end offentligheden hidtil har fået kendskab til. Det sker på baggrund af oplysninger i en tidligere jægersoldats bog "Jæger - i krig med eliten."
Siden har Thomas Rathsacks bog været midtpunktet for op til flere skandaler i Forsvarskommandoen og Forsvaret.
Få hele overblikket over sagen her:
28. februar 2011: Fængsel og bøde
Landsretten går mod dommen fra Københavns Byret og idømmer Lars Sønderskov en bøde på 8.000 kroner, mens Jesper Britze bliver idømt 30 dages ubetinget fængsel for at lyve om at have fabrikere og videresendt den arabiske oversættelse af jægerbogen.
20. oktober 2010: Dropper sag mod forfatter
Forsvarets auditørkorps dropper at rejse sag mod forfatteren - og tidligere elitesoldat - Thomas Ratsack
10. september 2010: De løj, men de bliver frikendt
Retten slår fast, at Sønderskov og Britze løj over for deres chefer i sagen om jægerbogen.
Det er imidlertid ikke strafbart i forhold til det, de to var tiltalt for, nemlig grov pligtforsømmelse ifølge den militære straffelov.
Derfor frifindes Jesper Britze og Lars Sønderskov.
19. august 2010 - nye oplysninger
Retsmødet i sagen mod Lars Sønderskov og Jesper Britze bliver lukket på grund af nye oplysninger i sagen.
17. august 2010 - Winther: Kan ikke have været mig
Søren Gades tidligere pressechef, Jacob Winther vidner i retten. Han fortalte inden retsmødet, at han umuligt kunne have lækket den arabiske oversættelse til B.T., da han først modtog den, efter avisen havde bragt oversættelsen på hjemmesiden.
Den tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen vidner også og forklarer i retten, at Jesper Britze indrømmede over for ham, at han havde fabrikeret den arabiske oversættelse.
Samtidig fortæller pressechefen i Forsvarskommandoen Pernille Rohdemejer i retten, at Lars Sønderskov ville have den arabiske oversættelse ud til pressen.
12. august 2010 - Winther skal vidne
Søren Gades tidligere pressechef, Jacob Winther, indkaldes som vidne i retssagen. Det sker efter, at de to tiltalte - Jesper Britze og Lars Sønderskov - mere end antydede, at Jacob Winther sendte mail med oversættelsen til B.T.
Video: TV 2 Nyhedernes retsreporter Janni Pedersen fortæller her om persongalleriet i den spegede sag.
10. august 2010 - Sønderskov afviser læk
Lars Sønderskov afviser på førstedagen af retssagen mod ham og it-chef Jesper Britze, at han har sendt den arabiske oversættelse til en journalist på B.T.
Både Jesper Britze og Lars Sønderskov gav i deres forklaringer i retten udtryk for, at de ikke stolede på tidligere forsvarsminister Søren Gades pressechef Jacob Winther.
16. juni 2010 - Britze og Sønderskov tiltales
Tidl. it-chef Jesper Britze og tidl. kommunikationschef Lars Sønderskov bliver af Forsvarets Auditørkorps tiltalt for deres rolle i hele sagen. Lars Sønderskov tiltales for et forhold og kræves idømt bødestraf, mens Jesper Britze tiltales for fire forhold og kræves idømt fængselsstraf.
11. februar 2010 - Gade afhørt
Ifølge TV 2 NYHEDERNES oplysninger forklarede Søren Gade under sin afhøring hos Rigspolitiet, at hans departementschef Lars Findsen ikke havde gjort ham opmærksom på, at den arabiske oversættelse var en ubrugelig maskinoversættelse
25. januar 2010 - Gade skal afhøres
Ifølge jp.dk lover forsvarets auditører nu, at forsvarsminister Søren Gade vil blive afhørt i forbindelse med Forsvarets arabiske oversættelse
18. december - følte sig presset
TV 2 har haft adgang til auditørernes afhøringsrapporter i sagen, og kan derfor løfte sløret for, at it-chefen Jesper Britzes følte sig presset til at fremstille den arabiske oversættelse af Thomas Rathsacks bog.
16. december - oversættelse var ikke fundet
Det kommer frem, at Forsvarsministeriets departementschef, Lars Findsen får skrevet ind i Søren Gades talepapir, at der findes en arabisk oversættelse af jæger-bogen på nettet, men den arabiske oversættelse af bogen er på dét tidspunkt endnu ikke fundet på nettet.
5. november - overtrådte ikke tavshedspligt
Ifølge Hærens Operative Kommando (HOK) videregav den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack ikke oplysninger, der overtræder hans tavshedspligt, i sin bog. Det fremgår af et internt dokument fra den 10. september.
12. oktober - Militære topfolk sigtet
Auditørkorpset sigter Forsvarskommandoens it-chef og kommunikationschef på grund af oversættelsen af "jægerbogen" og læk til pressen om det.
7. oktober - HOK og jægerkorpset sagde ja
Jægerkorpset og HOK ville lade 'Jæger - i krig med eliten' udkomme. De mente i første omgang ikke, at den udgjorde en stor nok sikkerhedsrisiko til at den burde stoppes. Det fortæller centralt placerede militærkilder til Politiken.
4. oktober - forsvarschefens afgang
Tim Sloth Jørgensen meddeler, at han forlader posten som forsvarschef.
3. oktober: - møde mellem Gade og Sloth
Forsvarsminister, Søren Gade, kommer tidligere hjem fra sin jagttur for at holde hastemøde med forsvarschef Tim Sloth Jørgensen. Efter mødet siger Gade, at "der er skår i tilliden mellem forsvarsministeriet og forsvarskommandoen. Efter mødet er Tim Sloth Jørgensens fremtid stadig uvis. Beskeden lyder, at de to skal mødes igen mandag.
3. oktober - tvivl om forsvarsministeriets rolle
Chefen for Forsvarsstaben hos Forsvarskommandoen Bjørn Bisserup fortalte allerede 24. september, forsvars ministeriets departementschef, Lars Findsen, at den arabisk oversættelse af bogen var af tvivlsom karakter og formentlig var lavet ved hjælp af en maskine.
Dermed vidste ministeriet, at oversættelsen var tvivlsom, inden Søren Gade senere 24. september fortalte det til pressen efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.
2. oktober - kommunikationschef lækkede
Thomas Rathsacks omstridte bog "Jæger - i krig med Forsvaret" udkommer.
Kommunikationschefen i Forsvarskomman-doen, Lars Sønderskov, bliver udpeget som kilde til læk af arabisk oversættelse af jægerbogen til B.T.
Møde om hele sagen i Udenrigspolitisk Nævn, men forsvarsminister Søren Gade vil ikke være til stede, da han er taget på privat ferie.
1. oktober - kommandør sendte mail
Ifølge Ritzau er det chefen for informatikafdelingen i Forsvarskommandoen, kommandør Jesper Britze, der oversatte Thomas Rathsacks bog til arabisk og lækkede den til B.T. Den ansvarlige er blevet bortvist.
Forsvarsminister Søren Gade orienterer Folketingets forsvarsordførere om forløbet, og beklager efterfølgende, at han ikke har givet Folketinget korrekte oplysninger - han siger, at han føler sig dybt svigtet af Forsvarskommandoen.
Søren Gades pressechef, Jacob Winther, kommer ved en fejl til at vedhæfte arabisk oversættelse i et word-dokument til en journalist på Danmarks Radio.
Socialdemokratiet kræver, at Søren Gade går af, men får ikke opbakning fra De Radikale, SF og DF.
26. september - mail ikke fra Forsvaret
Forsvaret opgiver at finde den læk, der sendte den arabiske oversættelse af Thomas Rathsacks bog til B.T.
Ifølge forsvarsminister Søren Gade viser Forsvarets interne undersøgelse, at mailen tilsyneladende ikke er sendt fra en af Forsvarets egne computere.
25. september - var internt dokument
Ifølge souschef og orlogskaptajn i Forsvarskommandoen, Michael Jensen, var den arabiske oversættelse af bogen et internt dokument, men hvordan dokumentet er havnet hos B.T., ved Michael Jensen ikke.
24. september - bog på arabisk
Forsvarsminister Søren Gade oplyser, at Thomas Rathsacks bog allerede findes på internettet i en arabisk udgave.
På avisen B.T. kan man kort efter se bogen i den arabiske udgave - hvordan avisen har fået fat i udgaven vides ikke.
Ifølge Forsvarskommandoen kender de intet til oversættelsen, men TV 2 kan afsløre, at forsvaret selv står bag offentliggørelsen af en arabisk udgave af bogen. Ifølge en it-ekspert er det nemlig Forsvarskommandoen, der selv har oprettet dokumentet.
23. september - forlag klager
Forlaget People's Press klager formelt over fogedrettens kendelse til Forsvarskommandoen og Kammeradvokaten. Forlaget mener ikke, der er fortrolige oplysninger i bogen, sådan som fogedretten skriver i dommen.
22. september - Rathsack bliver sigtet
Forfatteren til den omstridte jægerbog bliver sigtet for at have overtrådt sin tavshedspligt og for at have videregivet militære hemmeligheder.
21. september - Fogedretten dropper forbud
Thomas Rathsack får lov til at udgive sin omstridte bog. Fogedretten afviser at nedlægge forbud.
Forsvaret havde forlangt fogedforbud i sagen, fordi bogen angiveligt indeholder oplysninger, der i fjendens hænder kan være farlige for de danske soldater.
Forsvarskommandoen vil ikke anke kendelsen.
17. september - bog behandles i retten
Byretten i København starter behandlingen af forsvarets anmodning om et fogedforbud mod Thomas Rathsacks bog.
Alle parter i sagen får strenge ordrer om ikke at udtale sig til pressen.
Artiklen fortsætter under videoen
16. september - særudgave i Politiken
Politiken udgiver i et særtillæg til dagens avis hele Thomas Rathsacks bog - avisen bliver revet væk.
Offentliggørelsen af hele bogen afstedkommer protester fra Forsvarskommandoen, der melder Politiken til politiet for at "kompromittere Danmarks sikkerhed."
Forsvarsminister Søren Gade (V) mener, at sagen burde være blevet afgjort ved en domstol, og at Politiken forsøger at kortslutte processen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der er pressens minister, kalder Politikens beslutning for "falsk, billigt mediestunt" og "præmaturt og hovedet under armen."
Også forlaget ArtPeople, der ejer rettighederne til bogen, protesterer, fordi Politiken ikke har fået tilladelse til at offentliggøre hele bogen.
Centralforeningen for Stampersonel siger, at Thomas Rathsack har en sag mod Forsvarskommandoen for at fratage ham sikkerhedsgodkendelsen - CS har dog ikke fået en henvendelse fra Thomas Rathsack.
15. september - forbud for sent
Advokaten for Forsvaret kræver, at ArtPeople, der vil udgive "Jæger - i krig med eliten," fortæller, hvilke journalister, anmeldere og andre, der har fået udleveret bogen.
Mediejurister mener, at Forsvarskommandoens forsøg på at nedlægge fogedforbud kommer alt for sent.
14. september - fogedforbud mod bog
Forsvaret beslutter at forsøge at få nedlagt forbud mod Thomas Rathsacks bog.
Samtidig beder forsvarschefen Tim Sloth Jørgensen i et brev sendt til flere aviser og elektroniske medier om ikke at videregive oplysninger fra bogen, som har ligget på internettet.
"Udgivelsen er i mine øjne en meget alvorlig sag. Bogen indeholder oplysninger, som efter vores faste overbevisning både selvstændigt og set i en sammenhæng vil være skadelig for vores sikkerhed, hvis de kommer i forkerte hænder, skriver Tim Sloth Jørgensen i brevet, der afsluttes "med håb om din forståelse".
12. september - Rathsack bliver fyret
Thomas Rathsack bliver ifølge Jyllands-Posten frataget sin nuværende sikkerhedsgodkendelse.
11. september - Rathsack svarer igen
Forfatter Thomas Rathsack svarer igen over for Forsvaret:
"Jeg er stadig af den fulde overbevisning, at min bog ikke kompromitterer hverken rigets sikkerhed eller forholdet til fremmede magter."
Han fortæller, at flere af hans kollegaer allerede har læst bogen, og at de føler sig helt trygge ved den.
Politiken offentliggør på politiken.dk de passager fra bogen, som Forsvarskommandoen mener bringer Danmarks sikkerhed i fare.
10. september - overtræder tavshedspligt
Morgenavisen Jyllands-Posten skriver på baggrund af informationer i Thomas Rathsacks bog "Jæger - i krig med eliten," at danske jægersoldater har opereret langt mere i Afghanistan, end offentligheden hidtil har fået kendskab til.
Samme dag melder chefen for Forsvarskommandoens kommunikationssekretariat - oberstløjtnant Lars Sønderskov - ud, at Thomas Rathsack har overtrådt sin tavshedspligt. Samtidig mener Forsvarskommandoen, at der er passager i bogen, som kompromitterer Rigets sikkerhed og forholdet til fremmede magter.
9. september - møde om bog
Officerer og repræsentanter holder møde om bogen i Forsvarsministeriet. Mødedeltagerne kommer frem til, at bogen ikke umiddelbart gør en så stor sikkerhedsrisiko, at Thomas Rathsacks bog skal stoppes.
Der bliver sendt referat til nøglepersoner i Forsvaret og Forsvarsministeriet.
Efteråret 2008 - skriver til Forsvaret
Ifølge Jyllands-Posten bliver Forsvaret informeret om, at jægersoldat Thomas Rathsack er i gang med at skrive en bog om sin tid som jægersoldat.
Ifølge avisen skrev Thomas Rathsack til Jægerkorpsets ledelse for at høre, hvilke sikkerhedsbestemmelser han var omfattet af som forfatter.
Han fik først svar trekvart år senere. I brevet får Thomas Rathsack at vide, at han er underkastet de gældende sikkerhedsbestemmelser, og korpset tilbyder at hjælpe med "præciseringer".