Overblik: "Jæger - i krig med eliten"

I ovenstående klip fra den 25. september fortæller kommunikationschefen, at Forsvaret ikke vidste, hvem medarbejderen ansvarlig for læk af arabisk oversættelse var - det viste sig senere ikke at være sandt.

Den 10. september 2009 skriver Morgenavisen Jyllands-Posten, at danske jægersoldater har opereret langt mere i Afghanistan, end offentligheden hidtil har fået kendskab til. Det sker på baggrund af oplysninger i en tidligere jægersoldats bog "Jæger - i krig med eliten."

Siden har Thomas Rathsacks bog været midtpunktet for op til flere skandaler i Forsvarskommandoen og Forsvaret.

FĂĄ hele overblikket over sagen her:

28. februar 2011: Fængsel og bøde

Landsretten går mod dommen fra Københavns Byret og idømmer Lars Sønderskov en bøde på 8.000 kroner, mens Jesper Britze bliver idømt 30 dages ubetinget fængsel for at lyve om at have fabrikere og videresendt den arabiske oversættelse af jægerbogen.

20. oktober 2010: Dropper sag mod forfatter

Forsvarets auditørkorps dropper at rejse sag mod forfatteren - og tidligere elitesoldat - Thomas Ratsack

10. september 2010: De løj, men de bliver frikendt

Retten slår fast, at Sønderskov og Britze løj over for deres chefer i sagen om jægerbogen.

Det er imidlertid ikke strafbart i forhold til det, de to var tiltalt for, nemlig grov pligtforsømmelse ifølge den militære straffelov.

Derfor frifindes Jesper Britze og Lars Sønderskov.

19. august 2010 - nye oplysninger

Retsmødet i sagen mod Lars Sønderskov og Jesper Britze bliver lukket på grund af nye oplysninger i sagen.

17. august 2010 - Winther: Kan ikke have været mig

Søren Gades tidligere pressechef, Jacob Winther vidner i retten. Han fortalte inden retsmødet, at han umuligt kunne have lækket den arabiske oversættelse til B.T., da han først modtog den, efter avisen havde bragt oversættelsen på hjemmesiden.

Den tidligere forsvarschef Tim Sloth Jørgensen vidner også og forklarer i retten, at Jesper Britze indrømmede over for ham, at han havde fabrikeret den arabiske oversættelse.

Samtidig fortæller pressechefen i Forsvarskommandoen Pernille Rohdemejer i retten, at Lars Sønderskov ville have den arabiske oversættelse ud til pressen.

12. august 2010 - Winther skal vidne

Søren Gades tidligere pressechef, Jacob Winther, indkaldes som vidne i retssagen. Det sker efter, at de to tiltalte - Jesper Britze og Lars Sønderskov - mere end antydede, at Jacob Winther sendte mail med oversættelsen til B.T.

Video: TV 2 Nyhedernes retsreporter Janni Pedersen fortæller her om persongalleriet i den spegede sag.

10. august 2010 - Sønderskov afviser læk

Lars Sønderskov afviser på førstedagen af retssagen mod ham og it-chef Jesper Britze, at han har sendt den arabiske oversættelse til en journalist på B.T.

Både Jesper Britze og Lars Sønderskov gav i deres forklaringer i retten udtryk for, at de ikke stolede på tidligere forsvarsminister Søren Gades pressechef Jacob Winther.

16. juni 2010 - Britze og Sønderskov tiltales

Tidl. it-chef Jesper Britze og tidl. kommunikationschef Lars Sønderskov bliver af Forsvarets Auditørkorps tiltalt for deres rolle i hele sagen. Lars Sønderskov tiltales for et forhold og kræves idømt bødestraf, mens Jesper Britze tiltales for fire forhold og kræves idømt fængselsstraf.

11. februar 2010 - Gade afhørt

Ifølge TV 2 NYHEDERNES oplysninger forklarede Søren Gade under sin afhøring hos Rigspolitiet, at hans departementschef Lars Findsen ikke havde gjort ham opmærksom på, at den arabiske oversættelse var en ubrugelig maskinoversættelse

25. januar 2010 - Gade skal afhøres

Ifølge jp.dk lover forsvarets auditører nu, at forsvarsminister Søren Gade vil blive afhørt i forbindelse med Forsvarets arabiske oversættelse

18. december - følte sig presset

TV 2 har haft adgang til auditørernes afhøringsrapporter i sagen, og kan derfor løfte sløret for, at it-chefen Jesper Britzes følte sig presset til at fremstille den arabiske oversættelse af Thomas Rathsacks bog.

16. december - oversættelse var ikke fundet

Det kommer frem, at Forsvarsministeriets departementschef, Lars Findsen får skrevet ind i Søren Gades talepapir, at der findes en arabisk oversættelse af jæger-bogen på nettet, men den arabiske oversættelse af bogen er på dét tidspunkt endnu ikke fundet på nettet.

5. november - overtrĂĄdte ikke tavshedspligt

Ifølge Hærens Operative Kommando (HOK) videregav den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack ikke oplysninger, der overtræder hans tavshedspligt, i sin bog. Det fremgår af et internt dokument fra den 10. september.

12. oktober - Militære topfolk sigtet

Auditørkorpset sigter Forsvarskommandoens it-chef og kommunikationschef på grund af oversættelsen af "jægerbogen" og læk til pressen om det.

7. oktober - HOK og jægerkorpset sagde ja

Jægerkorpset og HOK ville lade 'Jæger - i krig med eliten' udkomme. De mente i første omgang ikke, at den udgjorde en stor nok sikkerhedsrisiko til at den burde stoppes. Det fortæller centralt placerede militærkilder til Politiken.

4. oktober - forsvarschefens afgang

Tim Sloth Jørgensen meddeler, at han forlader posten som forsvarschef.

3. oktober: - møde mellem Gade og Sloth

Forsvarsminister, Søren Gade, kommer tidligere hjem fra sin jagttur for at holde hastemøde med forsvarschef Tim Sloth Jørgensen. Efter mødet siger Gade, at "der er skår i tilliden mellem forsvarsministeriet og forsvarskommandoen. Efter mødet er Tim Sloth Jørgensens fremtid stadig uvis. Beskeden lyder, at de to skal mødes igen mandag.

Hovedpunkterne i sagen er:

- 14/9: Forsvaret forsøger at nedlægge fogedforbud mod bogen, fordi den indeholder oplysninger, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko for Danmarks soldater i Afghanistan

- 16/9: Politiken offentliggør hele bogen, inden fogedretten kan tage stilling til et fogedforbud

- 24/9: B.T. bringer oversættelsen på sin hjemmeside samtidig med, at daværende forsvarsminister Søren Gade oplyser til pressen, at bogen allerede findes i en arabisk oversættelse på internettet

- 24/9: TV 2 NYHEDERNE afslører, at oversættelsen kommer fra Forsvarskommandoen selv

- 1/10: Jesper Britze bliver bortvist for at have fabrikeret oversættelsen

- 2/10: Lars Sønderskov bliver bortvist for at have sendt oversættelsen til B.T.

- 4/10: Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen meddeler, at han forlader sin stilling

- 22/2: Søren Gade meddeler, at han går af som forsvarsminister

3. oktober - tvivl om forsvarsministeriets rolle

Chefen for Forsvarsstaben hos Forsvarskommandoen Bjørn Bisserup fortalte allerede 24. september, forsvars ministeriets departements­chef, Lars Findsen, at den arabisk oversættelse af bogen var af tvivlsom karakter og formentlig var lavet ved hjælp af en maskine.

Dermed vidste ministeriet, at oversættelsen var tvivlsom, inden Søren Gade senere 24. september fortalte det til pressen efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

2. oktober - kommunikationschef lækkede

Thomas Rathsacks omstridte bog "Jæger - i krig med Forsvaret" udkommer.

Kommunikationschefen i Forsvarskomman-doen, Lars Sønderskov, bliver udpeget som kilde til læk af arabisk oversættelse af jægerbogen til B.T.

Møde om hele sagen i Udenrigspolitisk Nævn, men forsvarsminister Søren Gade vil ikke være til stede, da han er taget på privat ferie.

1. oktober - kommandør sendte mail

Ifølge Ritzau er det chefen for informatikafdelingen i Forsvarskommandoen, kommandør Jesper Britze, der oversatte Thomas Rathsacks bog til arabisk og lækkede den til B.T. Den ansvarlige er blevet bortvist.

Forsvarsminister Søren Gade orienterer Folketingets forsvarsordførere om forløbet, og beklager efterfølgende, at han ikke har givet Folketinget korrekte oplysninger - han siger, at han føler sig dybt svigtet af Forsvarskommandoen.

Søren Gades pressechef, Jacob Winther, kommer ved en fejl til at vedhæfte arabisk oversættelse i et word-dokument til en journalist på Danmarks Radio.

Socialdemokratiet kræver, at Søren Gade går af, men får ikke opbakning fra De Radikale, SF og DF.

26. september - mail ikke fra Forsvaret

Forsvaret opgiver at finde den læk, der sendte den arabiske oversættelse af Thomas Rathsacks bog til B.T.

Ifølge forsvarsminister Søren Gade viser Forsvarets interne undersøgelse, at mailen tilsyneladende ikke er sendt fra en af Forsvarets egne computere.

25. september - var internt dokument

Ifølge souschef og orlogskaptajn i Forsvarskommandoen, Michael Jensen, var den arabiske oversættelse af bogen et internt dokument, men hvordan dokumentet er havnet hos B.T., ved Michael Jensen ikke.

24. september - bog pĂĄ arabisk

Forsvarsminister Søren Gade oplyser, at Thomas Rathsacks bog allerede findes på internettet i en arabisk udgave.

PĂĄ avisen B.T. kan man kort efter se bogen i den arabiske udgave - hvordan avisen har fĂĄet fat i udgaven vides ikke.

Ifølge Forsvarskommandoen kender de intet til oversættelsen, men TV 2 kan afsløre, at forsvaret selv står bag offentliggørelsen af en arabisk udgave af bogen. Ifølge en it-ekspert er det nemlig Forsvarskommandoen, der selv har oprettet dokumentet.

23. september - forlag klager

Forlaget People's Press klager formelt over fogedrettens kendelse til Forsvarskommandoen og Kammeradvokaten. Forlaget mener ikke, der er fortrolige oplysninger i bogen, sĂĄdan som fogedretten skriver i dommen.

22. september - Rathsack bliver sigtet

Forfatteren til den omstridte jægerbog bliver sigtet for at have overtrådt sin tavshedspligt og for at have videregivet militære hemmeligheder.

21. september - Fogedretten dropper forbud

Thomas Rath­sack får lov til at udgive sin om­stridte bog. Fogedretten afviser at nedlægge forbud.

Forsvaret havde forlangt fogedforbud i sagen, fordi bogen angiveligt inde­holder oplysninger, der i fjendens hænder kan være farlige for de danske soldater.

Forsvarskommandoen vil ikke anke kendelsen.

17. september - bog behandles i retten

Byretten i København starter behandlingen af forsvarets anmodning om et fogedforbud mod Thomas Rathsacks bog.

Alle parter i sagen fĂĄr strenge ordrer om ikke at udtale sig til pressen.

Artiklen fortsætter under videoen

16. september - særudgave i Politiken

Politiken udgiver i et særtillæg til dagens avis hele Thomas Rathsacks bog - avisen bliver revet væk.

Offentliggørelsen af hele bogen afstedkommer protester fra Forsvarskommandoen, der melder Politiken til politiet for at "kompromittere Danmarks sikkerhed."

Forsvarsminister Søren Gade (V) mener, at sagen burde være blevet afgjort ved en domstol, og at Politiken forsøger at kortslutte processen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der er pressens minister, kalder Politikens beslutning for "falsk, billigt mediestunt" og "præmaturt og hovedet under armen."

Også forlaget ArtPeople, der ejer rettighederne til bogen, protesterer, fordi Politiken ikke har fået tilladelse til at offentliggøre hele bogen.

Centralforeningen for Stampersonel siger, at Thomas Rathsack har en sag mod Forsvarskommandoen for at fratage ham sikkerhedsgodkendelsen - CS har dog ikke fĂĄet en henvendelse fra Thomas Rathsack.

15. september - forbud for sent

Advokaten for Forsvaret kræver, at ArtPeople, der vil udgive "Jæger - i krig med eliten," fortæller, hvilke journalister, anmeldere og andre, der har fået udleveret bogen.

Mediejurister mener, at Forsvarskommandoens forsøg på at nedlægge fogedforbud kommer alt for sent.

14. september - fogedforbud mod bog

Forsvaret beslutter at forsøge at få nedlagt forbud mod Thomas Rathsacks bog.

Samtidig beder forsvarschefen Tim Sloth Jørgensen i et brev sendt til flere aviser og elektroniske medier om ikke at videregive oplysninger fra bogen, som har ligget på internettet.

"Udgivelsen er i mine øjne en meget alvorlig sag. Bogen indeholder oplysninger, som efter vores faste overbevisning både selvstændigt og set i en sammenhæng vil være skadelig for vores sikkerhed, hvis de kommer i forkerte hænder, skriver Tim Sloth Jørgensen i brevet, der afsluttes "med håb om din forståelse".

12. september - Rathsack bliver fyret

Thomas Rathsack bliver ifølge Jyllands-Posten frataget sin nuværende sikkerhedsgodkendelse.

11. september - Rathsack svarer igen

Forfatter Thomas Rathsack svarer igen over for Forsvaret:

"Jeg er stadig af den fulde overbevis­ning, at min bog ikke kompromitterer hverken rigets sikkerhed eller forhold­et til fremmede magter."

Han fortæller, at flere af hans kolle­gaer allerede har læst bogen, og at de føler sig helt trygge ved den.

Politiken offentliggør på politiken.dk de passager fra bogen, som Forsvarskommandoen mener bringer Danmarks sikkerhed i fare.

10. september - overtræder tavshedspligt

Morgenavisen Jyllands-Posten skriver på baggrund af informationer i Thomas Rathsacks bog "Jæger - i krig med eliten," at danske jægersoldater har opereret langt mere i Afghanistan, end offentligheden hidtil har fået kendskab til.

Samme dag melder chefen for Forsvarskommandoens kommunikationssekretariat - oberstløjtnant Lars Sønderskov - ud, at Thomas Rathsack har overtrådt sin tavshedspligt. Samtidig mener Forsvarskommandoen, at der er passager i bogen, som kompromitterer Rigets sikkerhed og forholdet til fremmede magter.

9. september - møde om bog

Officerer og repræsentanter holder møde om bogen i Forsvarsministeriet. Mødedeltagerne kommer frem til, at bogen ikke umiddelbart gør en så stor sikkerhedsrisiko, at Thomas Rathsacks bog skal stoppes.

Der bliver sendt referat til nøglepersoner i Forsvaret og Forsvarsministeriet.

EfterĂĄret 2008 - skriver til Forsvaret

Ifølge Jyllands-Posten bliver Forsvaret informeret om, at jægersoldat Thomas Rathsack er i gang med at skrive en bog om sin tid som jægersoldat.

Ifølge avisen skrev Thomas Rathsack til Jægerkorpsets ledelse for at høre, hvilke sikkerhedsbestemmelser han var omfattet af som forfatter.

Han fik først svar trekvart år senere. I brevet får Thomas Rathsack at vide, at han er underkastet de gældende sikkerhedsbestemmelser, og korpset tilbyder at hjælpe med "præciseringer".