Politik

Fogh i spil til NATO-toppost

Spekulationerne fortsætter om statsministerens internationale karrieremuligheder. Fogh nævnes blandt favoritterne til at blive NATOs nye generalsekretær.

På trods af statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) forsikringer om, at han ikke er "kandidat" til internationale topposter, fortsætter spekulationerne om hans politiske fremtidsplaner.

Senest har det ansete tyske ugeblad Der Spiegel nævnt Anders Fogh Rasmussen som en af kandidaterne til at afløse NATOs generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer. Ugemagasinet nævner samtidig forsvarsminister Søren Gade (V) i feltet under overskriften "Flere kandidater til topjob". Af andre navne nævnes Storbritaniens tidligere forsvarsminister Des Brown, Polens tidligere præsident Alexander Kwasniewski og landets udenrigsminister, Radoslaw Sikorski.

Selv om forhandlingerne først for alvor tager fat, når USA's nyvalgte præsident, Barack Obama, tiltræder den 20. januar, så skriver Politiken, at emnet blev diskuteret i korridorerne under NATOs udenrigsministermøde tirsdag. Avisen citerer en højtplaceret NATO-kilde for, at "danskeren er langt den bedste kandidat i feltet nu".

Gode kontakter

I NATO-hovedkvarteret fremhæves Anders Fogh Rasmussens gode forhold til både USA, Frankrig, Tyskland og de mindre europæiske allierede - samt den vurdering, at turen må være kommet til et nordisk land. Især vejer det meget tungt, at Anders Fogh Rasmussen er en nuværende regeringsleder med kontakter blandt mange landes toneangivende ledere.

Det bliver også bemærket, at den danske statsminister ofte er synlig på den internationale scene, hvor han søger at udfylde en mæglerrolle. Det gælder ikke blot i de internationale klimaforhandlinger, hvor Anders Fogh Rasmusen skal være vært for et afgørende FN-topmøde i København om et år.