Politik

Meningsdannere støtter Rohde

Selv om Jens Rohde mener, han er blevet fejlfortolket, erklærer flere borgerlige meningsdannere sig enige i hans udtalelser til bogen "Vejen til Irak" om grundlaget for Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Det skriver Dagbladet Information.

"Han har fuldstændig ret," siger Poul Dahl, der ligesom Rohde er kandidat for Venstre til Europa-Parlamentet og i øvrigt er tidligere chef for Jægerkorpset og for FN's vagtstyrke i Irak efter den første Golf-krig.

Rigtigt, at invadere Irak

Poul Dahl understreger dog, at han stadig betragter invasionen af Irak som rigtig.

"Men hele verden, inklusive den danske befolkning, blev bibragt den opfattelse, at Saddam Hussein var en trussel mod omverdenen på grund af masseødelæggelsesvåben. Og uanset at teksten så så anderledes ud på de bonede gulve på Christiansborg, har politikerne et ansvar for, at det var den opfattelse, befolkningen havde. Det kan de ikke bortforklare, og det burde de stå ved," siger Poul Dahl til Information.

Latterligt synspunkt

Ulrik Høy, journalist og kommentator på Weekendavisen, er enig. Han vender sig især mod det frontalangreb mod Jens Rohde, som Venstres udenrigsordfører - og en af Rohdes gamle politiske rivaler i København - Søren Pind indledte mod den tidligere politiske ordfører i weekenden.

"Det er jo et latterligt synspunkt, når vi nu ved, hvor anløben hele forløbet op til denne krig var. Det kan ikke passe, at man i et liberalt parti som Venstre ikke kan have dissens. Det er mærkeligt uanstændigt og sandhedsvægrende, at Rohde skal bankes på plads på den måde," mener Ulrik Høy.

Han kalder det et "skinargument", når regeringen fastholder, at begrundelsen for at gå ind i Irak var Saddam Husseins manglende opfyldelse af FN's resolutioner.

Heller ikke Ole Birk Olesen, der er redaktør for det liberalistiske netmagasin 180 Grader, giver meget for regeringens fastholdelse af, at mistanken om masseødelæggelsesvåben ikke var årsagen til at gå ind i Irak.