Politik

Opposition: Finanslov rammer skævt

Selv om såvel SF som Radikale på forhånd har lovet at stemme for regeringens samlede finanslov for 2009, er der på forhånd - som ventet - hård kritik af udspillet, der kom i dag.

Skattelettelser med den ene hånd og tvungen opsparing med den anden. Regeringens finanslovsforslag har en voldsom social slagside, mener SF.

"Det er dybt uansvarligt at lade almindelige lønmodtagere og dem med de laveste indkomster betale regningen for regeringens skattelettelser til de rigeste. Regeringens forslag rammer simpelthen socialt skævt.

Først giver regeringen uansvarlige skattelettelser til de bedst stillede, og så tvinger de alle til at spare op, særligt et problem for de laveste indkomster, der ikke får glæde af skattelettelserne. Det er jo en omvendt Robin Hood," siger SF's finansordfører Ole Sohn i en pressemeddelelse.

"Det er fordelingsmæssigt helt forrykt, det regeringen er i gang med. Oven i købet er det de lavest lønnede, der for øjeblikket bliver hårdest ramt af de stigende fødevarepriser," siger Ole Sohn.

EL: Ideologisk

Regeringens finanslovforslag er ideologisk. Det sænker skatten for de rigeste på bekostning af fællesskabet, siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen.

"Det er det mest fantasiløse finanslovforslag," mener han.

"Jeg hæfter mig ved forslagets ideologiske karakter. Det fastholder at sætte skatten ned, mens der ikke skal være så meget til velfærd. Regeringens politik er, at der skal være mere i private lommer og mindre til fællesskabet, siger han. Forslaget fastholder øget ulighed," mener Frank Aaen.

"Skattelettelserne er størst for de højeste indkomster. SP-opsparingen er lige så skæv. De laveste indkomster betaler 60 procent af beløbet i lavere realløn, mens de rige kun betaler 40 procent," siger han.

Frank Aaen kalder det "småpenge", at regeringen i 2009 øger ulandsbistanden med 400 millioner kroner.

R: Vælg mellem DF og os

Valget står mellem DF og de øvrige partiers forslag til finansloven. Det mener De Radikale, som ser store udfordringer for regeringen.

Den kan hoppe med på DF's takter om flere penge til kommunerne og mindre ulandsbistand, eller den kan lukke de andre partier ind i varmen. Det er meldingen fra De Radikale, som mener, at finansloven bliver en prøveklud for regeringen.

"Regeringen får en prøve på, om den vil lave noget med os andre eller lave knæfald for Dansk Folkeparti. Den her finanslov bliver kolossalt interessant, fordi det bliver den første i modvind. Indtil nu har regeringen haft medvind på konjunkturerne, men nu ser det lidt mere blakket ud, og der er behov for at stramme bardunerne. Og det skal man ud og finde flertal for, siger De Radikales finansordfører," Morten Helveg Petersen.

Han fremhæver især Dansk Folkepartis melding om, at partiet ønsker en løsning på udlændingepolitikken, før en finanslov kan forhandles på plads. Og her mener De Radikale, at regeringen må træde i karakter.

"Jeg har svært ved at se, hvad det har med finansloven at gøre. Jeg gik ud fra, at vi skulle diskutere økonomisk politik, og nu vil DF gøre det til udlændinge og EU. Og der skal regeringen virkelig stå sin prøve og fortælle, hvad man vil med sin politik," siger han.