Politik

Auken skoser regeringen i USA-avis

Debatten om Danmarks klimapolitik fortsætter i en af verdens største aviser. Socialdemokraternes tidligere miljøminister Svend Auken har fået optaget et læserbrev i The New York Times, der i sidste uge bragte en opsigtvækkende klumme af den indflydelsesrige kommentator Thomas L. Friedman om Danmarks klimapolitik. Auken argumenterer for, at Fogh-regeringen ikke har gjort nok for klima- og energipolitikken i Danmark og mener, at VK-regeringens ageren er hyklerisk.

"Den nuværende konservative regering slog bremserne i, da den kom til i december 2001. I en markedsorienteret og klimaskeptisk bumletur droppede den tre havvindmølleparker, afskaffede regeringsplaner for energibesparelser, skar på forskningen i vedvarende energikilder og afskaffede for nylig Danmarks historiske stop for kulkraftværker. Resultatet? CO2-udledningen og energiforbruget stiger nu efter flere års konstant nedgang," skriver Svend Auken i læserbrevet.

Ros til dansk energipolitik

Kommentatoren Friedman, hvis klummer bringes i over 700 aviser verden over, gennemgik i sidste uges artikel udviklingen i Danmark og USA siden oliekrisen i 1973. Sammenligningen får ham til at stemple USA's energipolitik som "ynkelig". Han beskriver, hvordan danskerne har lagt store skatter og afgifter på benzin og CO2-udledning, uden at det har skadet økonomi eller beskæftigelse.

Regeringen er hyklerisk

Auken giver dog ikke meget for VK-regeringens klimaresultater.

"Under den nuværende energiminister, som blev citeret i klummen, er stigningen i vedvarende energi i Danmark blevet reduceret til en dråbe. Så det er hykleri fra den siddende danske regering," skriver Svend Auken.

V: Auken skader Danmarks image

Aukens indlæg i New York Times vækker opsigt i regeringspartiet Venstre. Partiets miljøordfører, Eyvind Vesselbo, mener, at Svend Aukens læserbrev kun bidrager til at undergrave danske klimainteresser i USA. "Han sviner jo Danmark til. Han skader Danmarks image ved ikke at fortælle, at Danmark er i front på alle de områder, hvor USA arbejder på at komme i front. Vi kan godt diskutere de her ting hjemme i Danmark, men det er simpelthen for groft, at han på denne måde skader Danmarks image," siger Eyvind Vesselbo til Ritzau.

Han mener, at det mest handler om, at Auken ønsker at promovere sig selv i USA "på Danmarks bekostning".

"Han har selv været med til at sætte målene op for den danske klimapolitik. Derfor er det hyklerisk at gå ud på denne måde og tale ondt om Danmark," siger Eyvind Vesselbo.