Politik

USA-ros af dansk energipolitik

Kommentar om dansk energipoltik i The New York Times sluges af de amerikanske læsere.

En af de mest anerkendte og indflydelsesrige kommentatorer i USA, Thomas L. Friedman, fremhæver i sin klumm dansk energipolitik som et mønstereksempel, USA og hele verden skal tage ved lære af.

Friedman, som er fast klummeskribent i The New York Times, skriver i sin klumme hengivent om, hvordan danske borgere i stor grad tager cyklen på vej til arbejde, hvordan der ikke bliver klaget over høje benzinpriser, og hvor fascineret han er over, at toiletterne i Danmark har to forskellige skylleniveauer, alt efter hvad det er, man skal skylle ud.

Ros til vindmøller

Også den danske vindmølleindustri, som i Danmark står for 20 procent af energiforsyningen, får rosende ord med på vejen, mens Friedman nærmest skammer sig over sit eget hjemlands vindmølleindustri, som i USA kun står for 1 procent af energiforsyningen.

Den mest læste

Thomas L. Friedman er verdens måske mest indflydelsesrige kommentator, og hans kommentarer kan have stor indflydelse på det politiske miljø i USA og på aktiekurserne på Wall Street.

Denmark today gets nearly 20 percent of its electricity from wind. America? About 1 percent.

Thomas L. Friedman

Amerikansk kommentator

Hans klumme om dansk energipolitik, hvor han refererer samtaler med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), klimaminister Connie Hedegaard (K) og administrerende direktør i Vestas Ditlev Engel, var mandag den mest læste artikel på The New York Times' hjemmeside.

Deler ikke Friedmans begejstring

Mens Dansk Folkeparti kritiserer statsministeren for at tale til udenlandske aviser om højere energipriser, hvilket de er imod, tager oppositionen imod meldingen om højere energipriser.

Til gengæld deler oppositionen ikke den amerikanske kommentators begejstring for den danske energipolitik.

"Det har taget utrolig lang tid for at blive enig om eksempelvis to havmølleparker. Det er selvfølgelig godt at få nogle havmølleparker, men det er meget lidt. Der burde gøres meget mere," siger SF's miljøordfører Anne Grete Holmsgaard til Altinget.dk.

Foghs tanker om højere energipriser, der bliver refereret i Friedmans klumme, lyder fornuftige, mener Holmsgaard.

"Det lyder som nogle fornuftige toner. Flere grønne afgifter og lavere skat på arbejde synes jeg lyder en rigtig god ide. Vi vil sådan set gerne have højere energipriser, også fordi vi gerne ser, at der kommer en udbygning af den kollektive trafik."