Politik

EU udhuler udlændingelov

EU-regler udvander indvandringsprøven, og store dele af udlændingeloven vurderer eksperter.

VKO indførte i 2006 en indvandringsprøve i danske samfundsforhold og sprog.

Nu gennemhulles den - ligesom en stor del af den stramme danske udlændingelov - af EU-reglerne. Det erfarer Berlingske Tidende.

Regeringens stort anlagte aftale, om at familiesammenførte skal bestå en indvandringsprøve fra 2009, falder nu til jorden på grund af EU-reglerne.

Eksperter: udlændingelov skydes ned

Bliver man familiesammenført via EU-reglerne efter et arbejdsophold på få uger i et andet EU-land, behøver man heller ikke længere tage testen i dansk sprog og viden om danske forhold.

"Hvis man bruger EU-reglerne, kan man slippe for Indvandringsprøven. Hele den stramme danske udlændingelov bliver skudt ned og gennemhullet af EU-retten," siger adjunkt ved Syddansk Universitet, Peter Starup, der støttes af andre eksperter.

"Der er så lidt tilbage af de danske udlændingeregler, at det efterhånden er ved at være ligegyldigt," siger professor Hjalte Rasmussen.

DF: En katastrofe

Dansk Folkeparti erkender, at EU-reglerne helt skyder den stramme udlændingelov i sænk.

"EU-retten overflødiggør Udlændingeloven, for hvad skal man bruge den stramme udlændingelov til, når der findes nogle mindre stramme krav, som folk bare bruger. Det er der, katastrofen ligger," siger EU-ordfører Morten Messerschmidt.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) afviser at lade sig interviewe til Berlingske Tidende.