Politik

V: Ingen EU-forbehold om udlændinge

"EU-regler om udlændingepolitikken bør granskes, men der skal ikke være et nyt EU-forbehold," siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, om DF-kritik.

VK-regeringen fastholder en "fast og fair" udlændingepolitik, men EU-regler på området bør undersøges. Derimod kan Danmark ikke få et nyt EU-forbehold om udlændingepolitikken.

Det siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, til Ritzau efter advarsler fra Dansk Folkeparti. Præsidiemedlem Søren Espersen (DF) påpegede tirsdag, at partiet ikke kan være støtteparti uden en stram udlændingepolitik.

Ingen advarsel

"Jeg betragter det ikke som en advarsel, men som et udtryk for, at Dansk Folkeparti fortsat ønsker, at vi skal stå vagt om den faste, men fair udlændingepolitik. Det er der ingen tvivl om, at det også er dét, regeringen vil," siger Inger Støjberg.

Hun ønsker EU-reglerne på området undersøgt. Der er skabt tvivl, om Danmark kan fastholde 24-års reglen og tilknytningskravet. EF-Domstolen har i flere domme fastholdt, at EU-borgere kan slå sig ned i andre medlemslande med deres udenlandske ægtefæller efter reglerne om arbejdskraftens fri bevægelighed.

Derfor håber danskere, som f.eks. har bosat sig i Malmø eller Flensborg, at de kan bosætte sig i Danmark efter få ugers arbejde i et andet EU-land. Det har skabt uklarhed på området, mener Venstres politiske ordfører.

"Derfor ville det være ganske udmærket at få undersøgt EU-retten på dette område. Det er klart, at vi kan ikke leve med, at vi ikke kender EU-retten fuldstændig. Der har været nogen diskussion om, hvad gældende ret er på EU-området," siger Inger Støjberg.

Udenrigspolitiken står fast

Hun vil ikke uddybe, hvordan regeringen kan undersøge EU-retten, men vil have "vendt hver en sten". Venstres politiske ordfører er ikke bekymret for, om VK-regeringen risikerer at miste støtte fra sit parlamentariske grundlag på grund af tvivl om udlændingepolitikken.

"Der er ikke tvivl om regeringens udlændingepolitik. Dén står fast. Den har stået fast siden 2001. Det vil den blive ved med. Der er ikke så meget at være i tvivl om. Derfor ser jeg ikke dette som en trussel fra Dansk Folkeparti, som vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde med på mange områder, også udlændingeområdet," siger Inger Støjberg.

Ingen nye forbehold

Hun mener ikke, at regeringen kan levere en dansk EU-protokol med garanti for dansk udlændingepolitik, som Dansk Folkeparti efterlyser, hvis det betyder et nyt dansk EU-forbehold.

"Der kan ikke blive tale om nye forbehold eller noget i dén retning," siger hun.

Dansk Folkeparti har kritiseret regeringen om udlændingepolitik, aftalen om Grønlands undergrund, dommeres tørklæder og statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) afstandtagen til den hollandske politiker og filmmand Geert Wilders. Alligevel finder Inger Støjberg ikke kritikken fra støttepartiet bekymrende.

"Det er jo forskellige partier. Dansk Folkeparti har altid haft udlændingepolitikken som en mærkesag. Derfor ser jeg det slet ikke som unaturligt, at Søren Espersen siger dette nu. Vi har et godt samarbejde med Dansk Folkeparti. Vi er ikke enige om alting, og sådan skal det også være," siger Inger Støjberg.