Politik

Lars Løkke tavs om julefrokost

Lars Løkke lod skatteyderne betale hotel-regningen efter en julefrokost og ikke efter et møde i folketingsgruppen, som han ellers har sagt.

Halvandet år senere betalte han pengene tilbage, fordi der stod "et forkert navn" på bilaget. Men det passer ikke. Han betalte tilbage, fordi ministeriet ikke ville betale for hans private overnatning.

Lars Løkke Rasmussen (V) havde været til privat julefrokost, da han natten til 6. december 2002 tjekkede ind på First Hotel på Vesterbrogade i København. Han har ellers selv sagt til politiken.dk, at han var til møde i folketingsgruppen.

Men TV 2 har fået indsigt i den daværende indenrigs- og sundhedsministers kalender. Her står, hvad han skulle den 5. december kl. 17:

"Julefest, Publicis Reklamebureau/invitationen medbringes (Bredgade 19)."

Publicis arbejdede blandt andet for Venstre under valgkampen 2001. Og julefesten var dagens sidste programpunkt i Lars Løkkes kalender.

Politik.tv2.dk bad sidste fredag Lars Løkke Rasmussen om at forklare, hvorfor han ville have skatteyderne til at betale for et hotel efter den private fest, men finansministeren har ikke ønsket at forklare sammenhængen.

Intet arrangement i folketingsgruppen

Til politiken.dk sagde finansministeren i sidste uge, at "det ophold fandt sted i forbindelse med et aftenarrangement i folketingsgruppen, og derfor lægger jeg bilaget i mit forkontor med henblik på at få det refunderet."

Aftenarrangementet i Venstre findes imidlertid ikke i ministerens egen kalender.

Og i andre Venstremedlemmers, deriblandt daværende gruppeformand Christian Mejdahls, kalendere fra dengang findes heller ikke noget aftenarrangement.

Til gengæld var der julefrokost hos Publicis. En tidligere ansat i Publicis siger til TV 2, at han tydeligt husker, at Lars Løkke Rasmussen kom til festen først på aftenen. Efter midnat gik selskabet videre på Cafe Viktor, og Lars Løkke Rasmussen gik med.

"På vej ind på cafeen stoppede vi for at ryge en cigaret. Bagefter sagde Lars Løkke, at han ville videre, vi tog afsked, og jeg så ham køre væk i en taxa," siger kilden, som ønsker at være anonym, men som TV 2 kender identiteten på.

Finansministeren forklarede i sidste uge til Ekstra Bladet, at han var tjekket ind på First Hotel kort efter midnat.

Forkert forklaring på tilbagebetaling

Mandag efter festen afleverede Lars Løkke Rasmussen bilaget i sit ministersekretariat, for at få udgiften refunderet. Der blev skrevet "aftenmøde" på det, og så blev det sendt til bogholderiet. Derefter blev de 895 kr. refunderet til Lars Løkke Rasmussen.

I marts 2004 - halvandet år efter den famøse nat - henvendte Lars Løkke Rasmussens ministersekretær Kåre Geil sig til ministeriets bogholderi og bad om, at Lars Løkke Rasmussen selv skulle betale for overnatningen.

Lars Løkke Rasmussen forklarede i sidste uge, hvorfor han betalte pengene tilbage.

"Jeg og ministeriet bliver opmærksomme på, at der står "Jensen" på regningen. Og ikke "Rasmussen." Så siger jeg med det samme, at det går selvfølgelig ikke. Sådan en regning med et forkert navn er naturligvis ministeriet helt uvedkommende," sagde Løkke til Ekstra Bladet.

En kilde, der var centralt placeret i Lars Løkke Rasmussens daværende ministerium, afviser imidlertid klart Lars Løkkes forklaring om, at tilbagebetalingen skyldtes navneforvirring. Kilden slår fast, at Lars Løkke Rasmussen betalte tilbage, fordi han havde været til et privat arrangement. Ikke fordi der stod et forkert navn på kvitteringen.

Private arrangementer skal ministre selv betale for. Det skal staten ikke, som statsminister Anders Fogh Rasmussen flere gange har slået fast.