Politik

K-ordfører væk fra OL-åbning

Den Konservative idrætsordfører bliver væk fra åbningsceremoni ved OL, selvom kulturministeren deltager.

Selvom statsministeren tidligere på dagen meldte ud, at Danmark som udgangspunkt deltager ved OL i Kina, så har De Konservative besluttet, at holde deres idrætsordfører, Per Ørum Jørgensen, væk fra ceremonien:

"Vi har besluttet, at vores idrætspolitiske ordfører ikke skal deltage i åbningsceremonien. Han deltager til gengæld i sidste del af de Olympiske Lege for at bakke vores sportsfolk op. Men lige nu skal Kina vide, at vi holder øje med landet og menneskerettighederne, og at vi ikke automatisk deltager i åbningsceremonien," siger politisk ordfører Henriette Kjær.

EU´s udenrigsministre skal den 16. juni beslutte sig for deltagelse. Her vil de konservative afgøre, om partiet vil deltage i åbningen.

Oprør mod Fogh

Mens Anders Fogh Rasmussen kalder det "hykleri" at ville boykotte åbningsceremonien, så fastholder Henriette Kjær, at en dansk beslutning må afhænge af menneskerettighedssituationen i Tibet og Kina:

"Det er vigtigt, at presset på Kina opretholdes op til OL. For Det Konservative Folkeparti handler det om at prøve at hindre et overgreb på det tibetanske folk. Derfor står den konservative folketingsgruppe fast på gruppens beslutning om, at vi afventer udviklingen i Tibet og Kina, inden vi afgør, om vi vil deltage i åbningsceremonien ved OL," siger Henriette Kjær.

Henriette Kjærs kommentar kommer efter, at Anders Fogh Rasmussen torsdag morgen på et samråd i Folketingets kulturudvalg gjorde det klart, at Danmark "som udgangspunkt" deltager i åbningsceremonien.

Statsministeren måtte tidlige på året sætte kulturminister Brian Mikkelsen på plads, efter han havde sagt, at han ikke ville deltage i åbningen, før forholdet mellem Tibet og Kina blev bedre.