Politik

Thorning giver danskerne ni valg

Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, fremlægger for første gang siden partiets historisk dårlige valgresultat sit bud på, hvad der kan få de kriseramte socialdemokrater på fode igen.

S-formanden erkender i to kroniker, som bliver bragt i Politiken i dag og i morgen, at partiets store slagnummer i valgkampen 'velfærd eller skattelettelser' slet ikke var tilstrækkeligt til at erobre magten fra Fogh.

Danskerne får ni konkrete valg

Derfor stiller hun nu danskerne over for ni konkrete valg om blandt andet klima, arbejdsliv, integration og velfærd, som danskerne skal træffe, for at Danmark kan overleve i de næste årtier:

"Fremtiden tilhører de partier, som tør tage ansvar og ikke politikere som Fogh, der kommer hjem til bål og brand i gaden og fralægger sig ansvaret.

Vi kommer med en integrationsplan og giver danskerne et klart valg mellem et Danmark med parallelsamfund med dårlig integration og et samfund med os i spidsen, hvor der er plads til alle de etniske minoriteter", siger den socialdemokratiske statsministerkandidat til avisen.

Venstreorienteret plan

Hun bruger selv betegnelsen "venstreorienteret" om sin plan og mener, at VK-regeringen har haft magten i en "flødeskumstid", hvor regeringen har bildt vælgerne ind, at de kan få alle varer på hylderne.

S-formand Helle Thorning­- Schmidt vil stille danskerne over for ni valg:

* Velfærd eller skattelettelser

* Milliarder til særinteresser eller ny vækstpolitik

* Større ulighed eller brud med den negative sociale arv

* Flere parallelsamfund eller helhjertet integration

* Klimakrise eller Danmark som klimaforbillede

* Overtræk på menneskelige ressourcer eller balance i arbejdslivet

* Vidensstagnation eller uddannelsesløft

* Blokpolitik eller styrket folkestyre

* Stigende forråelse eller medansvar for respekten mellem mennesker.

Men Thornings plan giver ikke anledning til panderynker hos beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, som har været Venstres chefstrateg siden valgsejren i 2001.

"Helle Thorning-Schmidt må komme ud af kredsløbet omkring Jorden og komme ned til os andre i virkeligheden. Regeringen har udbygget velfærden. Vi er blevet rigere. Vi har afdraget gæld. Arbejdsløsheden er den laveste i 30 år. Det er det største socialpolitiske fremskridt i 30 år", siger Claus Hjort Frederiksen.

Partiformanden under stærkt pres

S-formanden har siden valget i november sidste år været under stærkt pres for at finde en vej ud af partiets vælgerkrise. Første S-kritiker var Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard, som med sin Røde Skole efterlyste et politisk projekt fra ledelsen på Christiansborg.

Også folketingsgruppens næstformand Mette Frederiksen har været utålmodig og lancerede for fjorten dage siden ni teser som pejlemærker for partiet, hvor hun blandt andet påpeger, at pligter kommer før rettigheder. På spørgsmålet om danskerne skal se det her, som S-formandens bud på, hvordan partiet skal løse sin krise, siger hun:

"Det er i hvert fald et forsøg på at tale politik igen".

Socialdemokraterne står i aktuelle meningsmålinger til ca. 21 procent af stemmerne, kun én procent mere end det fremadstormende SF.