Politik

DF: Dobbelt så mange værnepligtige

Dansk Folkeparti vil øge forsvarsbudget med op mod 10 milliarder kroner. Antallet af værnepligtige og specialstyrker skal fordobles, lyder det.

Forsvarsbudgettet i Danmark skal have et kæmpeløft for at kunne klare de opgaver, som Danmark står overfor.

Meldingen kommer fra Dansk Folkeparti, der forud for Forsvarskommissionens arbejde lancerer et program, der skal fordoble antallet af værnepligtige til 15.000, fordoble antallet af soldater i elitestyrkerne, Jægerkorpset og Frømandskorpset, styrke Hjemmeværnet og sikre danske soldater den bedste uddannelse og det bedste udstyr.

Regeringens støtteparti mener, at der skal investeres milliarder af kroner i forsvaret, så Danmark kommer på niveau med de øvrige NATO-lande, når det kommer til militærbudgetter.

I dag bruger Danmark tæt på 20 milliarder kroner hvert år på forsvaret, men det er ifølge Dansk Folkeparti langt fra nok.

"Det er svært at sætte et tal på, for det handler om at få noget ud af pengene, og det er kvaliteten, det drejer sig om. Men når vi siger en fordobling af styrkerne, så koster det meget, og det er nok noget, der ligner 50 procent mere," siger forsvarsordføreren for DF, Ib Poulsen.

S imod

Danmark bruger i dag 1,3 procent af bruttonationalproduktet, BNP, på forsvaret, og 17 af NATOs 26 medlemslande bruger ifølge tal for organisationen selv mere end Danmark.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby, mener, at det ikke giver mening at bruge de cirka 10 milliarder ekstra på forsvaret, som Dansk Folkeparti ønsker.

"Hvis vi skal bruge 10 milliarder kroner til mere værnepligt og mere hjemmeværn, så er det skudt helt forbi," siger John Dyrby.

Han frygter også, hvad der vil ske, hvis dobbelt så mange unge mennesker skal underlægges værnepligt.

"Det virker ikke som en god idé at øge antallet at værnepligtige. Vi mangler på stort set alle områder arbejdskraft, og det er mere end rigeligt, at vi tager 7.000 unge mennesker ud i fire måneder. Og når jeg taler med de mennesker, der går videre i forsvarets system, siger de ofte, at noget af det mest irriterende er de værnepligtige, der ikke gider være der," siger han.

John Dyrby mener i stedet, at der er behov for at fastholde de mennesker, der frivilligt vælger at træde ind i forsvaret.

"Hvis man spørger i forsvaret, så er problemet ikke at rekruttere folk, men at fastholde folk," siger S-ordføreren.

Dansk Folkeparti ønsker også at fordoble antallet af specialstyrker, men Socialdemokraterne afventer en arbejdsgruppe, der skal komme med et oplæg til Forsvarskommissionen om, hvilke opgaver forsvaret kommer til at løse i fremtiden.

"Vi skylder dem at drøfte deres oplæg, før vi går os kloge på det her. Hvis gruppen mener, at der er brug for flere jægere og frømænd, så lad os se på det. Men nu skal vi lige vente på, at de bliver færdige," siger John Dyrby.

Dansk Folkeparti vil også give sårede soldater og pårørende til dræbte soldater bedre pensioner, og Mindelunden i Ryvangen skal udvides, så den bliver begravelsesplads for soldater, der er dræbt under tjeneste.