Politik

Holland spørger Fogh til råds

Frygten for en islamkritisk film har fået Hollands regeringsleder til at søge råd hos statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Den hollandske premierminister, Jan Peter Balkenende, har på det seneste ført flere samtaler med statsminister Anders Fogh Rasmussen for at få gode råd om, hvordan Danmark har taklet krisen omkring Muhammedtegningerne, bekræfter Statsministeriet, skriver Politiken torsdag.

Samtalerne med Fogh er bare et af mange skridt, som den hollandske regering har taget den seneste tid for at undgå en Muhammedkrise a la den, Danmark har oplevet med økonomisk boykot og voldelige protester i muslimske lande.

"Vi er forberedt på alvorlige konsekvenser. Jeg har både haft kontakt med min danske kollega og med præsident Sarkozy i Frankrig. Udenrigsministeren har også haft en række kontakter," siger den hollandske regeringschef ifølge den hollandske avis Het Financieele Dagblad.

Søger EU-opbakning

Den hollandske premierminister siger også, at han vil fremlægge sagen for de europæiske ledere under en EU-topmøde-middag torsdag aften i Bruxelles.

Balkenende har været under hårdt pres i parlamentet for at søge opbakning fra de andre EU-lande, så Holland ikke risikerer at stå alene, hvis der udbryder krise, når filmen vises.

Ifølge den hollandske talsmand vil Balkenende under middagen præsentere de samme synspunkter, som han afleverede i en erklæring på nationalt tv for to uger siden.

Her understregede regeringschefen, at ytringsfriheden er meget vigtig, og at man ikke kan og vil forbyde den 15 minutter lange film "Fitna".

En "forfærdelig" bog

Lederen af Frihedspartiet har indtil videre holdt indholdet af sin film hemmeligt, men det ventes, at han vil demonstrere, at Koranen er en "forfærdelig" bog.

Foreløbig har Geert Wilders ikke kunnet få nogen hollandsk tv-kanal til at vise filmen. Men filmen vil under alle omstændigheder blive vist på hjemmesiden www.fitnathemovie.com. Hollandske medier gætter på, at den bliver offentliggjort 28. marts.