Politik

Voldsom vækst i skattesnyd

Selv om skatterne vælter ind i den danske statskasse som aldrig før, kører danskerne tilsyneladende flere og flere lønkroner uden om Skat.

Skat har netop opgjort det seneste tal for hvad danskerne betaler i skat, og hvad de burde betale med udgangspunkt i indkomsterne i nationalregnskabet.

Da tallet blev opgjort i 2006, lød skattegabet på 3,1 procent af bruttonationalproduktet (BNP), svarende til skattesnyd for omkring 50 milliarder kroner. Nu er skattegabet steget til 3,5 procent - en solid stigning, der øger den årlige skattesvindel med over seks milliarder kroner. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

"Det har jeg det skidt med. Det er drønærgerligt, og jeg synes ikke, det afspejler den store indsats, som medarbejderne i Skat yder," siger skatteminister Kristian Jensen (V).

Udviklingen kan vise sig at være mere alvorlig end som så. De 3,5 procent er nemlig opgjort på baggrund af et gennemsnit over fem år fra 2001-2005. Og det er især i de seneste to år, at udviklingen er accelereret. Skat oplyser, at det faktiske tal for både 2004 og 2005 var 4,3 procent af bruttonationalproduktet. Med udgangspunkt i BNP de to år svarer det til skattesvindel for henholdsvis 63 og 67 milliarder kroner.

Skatteordfører for Socialdemokratiet Nick Hækkerup kalder tallene chokerende.

"Det handler om så mange penge, at hvis danskerne bare betalte den skat, de skulle, ville man uden problemer kunne fjerne topskatten eller sænke skatten på arbejde væsentligt," siger han og tilføjer:

"De, der betaler deres skat, bliver tørret af dem, der svindler, slår plat og snyder. Det er uacceptabelt."

Kristian Jensen mener, at en del af stigningen kan tilskrives forberedelserne op til den store fusion mellem de kommunale og statslige skatteforvaltninger i november 2005, og han ser ingen grund til at reagere nu og her.