Politik

Nye underskriver Grundloven

Folketingets vandrehal bliver onsdag fyldt med nyvalgte medlemmer af Folketinget, som skal skrive under på, at de vil overholde Grundloven.

Når klokken slår 13 vil 51 nye folketingsmedlemmer stimle sammen om de tre opstillede pulte foran montrerne med de gamle eksemplarer af Grundloven.

39 af dem skal skrive under, fordi det er første gang, de er blevet valgt, og 12 må selv vælge om de vil. De har nemlig tidligere underskrevet erklæringen.

Historiske kontroverser

Historisk var det en ed, man som folketingsmedlem skulle aflægge, men sådan er det ikke længere, forklarer tidligere medlem af Præsidiet for Det Radikale Venstre Niels Helveg Petersen:

"Edvard Brandes var erklæret ateist og det skabte postyr, at han så skulle aflægge ed til gud."

Det var i 1880, og Edvard Brandes endte med at skrive under. Men i 1920 blev det altså ændret til den nuværende erklæring, som lyder:

"Jeg lover herved på ære og samvittighed at holde Rigets Grundlov."

Ingen lovovertrædere

Hverken Niels Helveg Petersen eller Folketingets pressechef Thomas Sarup kan komme i tanke om folketingsmedlemmer, der har forbrudt sig mod deres løfte.

"Det er folketingets formand og præsidiet, der skal se til, at lovforslag, som er i strid med Grundloven, bliver afvist. Men det er ikke brud på Grundloven at stille forslag om at ændre i den - som for eksempel med Tvind-loven. Der afgjorde Højestreret senere, at den var i strid med Grundloven" siger Helveg Petersen.

Erklæringerne helt tilbage fra Grundlovens fødsel opbevares i Folketingets arkiv. Fra 2001 er de blevet bundet ind i bøger med skindbetræk.