Politik

Hvad betyder dronningerunde?

Valgteknik: Ny Alliances leder Naser Khader fastholder nu, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) skal gå af efter et valg, med mindre han vender rundt og imødekommer Ny Alliances mærkesager inden valget.

Forløbet ser sådan ud:

Valgudskrivelse: Da statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) den 24. oktober udskrev valg, meddelte han, at regeringen ikke trådte tilbage ved valgudskrivelsen.

Det betyder, at regeringen kan fortsætte efter valget, hvis regeringens parlamentariske grundlag er uændret.

Det betyder i praksis, at de partier, som før valget udgjorde et flertal i Folketinget for regeringen på mindst 90 mandater, også efter valget skal kunne mønstre mindst 90 mandater.

Dronningerunde: Hvis flertallet omvendt er væk, må regeringen træde tilbage. Når regeringen er trådt tilbage, kommer dronningen ind i billedet.

Partilederne drager efter tur til dronningen for at give råd om, hvordan en kommende regering skal sammensættes.

Eksempelvis trådte Poul Nyrup Rasmussen (S) tilbage efter valget i 2001, da det var klart, at der ikke længere var et flertal bag hans regering. Efter en dronningerunde blev Anders Fogh Rasmussen bedt om at danne regering.

Valgmuligheder:

På baggrund af de forskellige råd kan dronningen - afhængigt af, hvad rådene indeholder:1) Pege på en forhandlingsleder, også kaldet en kongelig undersøger, som nærmere skal undersøge mulighederne for at danne en regering på et bestemt grundlag. 2) Pege på en statsminister, som får til opgave at danne en ny regering med sig selv som statsminister.

Flere dronningerunder: Det er set før, at man skulle igennem flere dronningerunder, før det var muligt at pege på en statsminister.

Efter valget i 1988 måtte der hele fire dronningerunder til, før en regering kunne dannes.

I første runde var Folketingets daværende formand Svend Jakobsen (S) forhandlingsleder.

Han blev efterfulgt af De Radikales daværende leder Niels Helveg Petersen.

Dernæst blev konservative Poul Schlüter forhandlingsleder. Til sidst kunne dronningen - efter en fjerde dronningerunde - bede Poul Schlüter om at danne regering.