Politik

V-top hjælper kandidater med svar

Venstre hjælper sine kandidater med at svare på TV 2's spørgsmål om, hvad de mener. Skriver Altinget.dk. Flere kandidater har følt til presset til at ændre deres svar i overensstemmelse med den centralt fastlagte partilinje. Men det er ikke styring, mener den politiske ordfører. S overvejer at gøre det samme for at undgå støj i medierne op mod et valg.

"En del af jer har stillet mig forskellige spørgsmål i forbindelse med den invitation fra Altinget fra juli måned til at udfylde deres kandidatdatabase, som vi alle har modtaget. Det er hverken første eller sidste gang, vi vil modtage lignende invitationer. Derfor vil jeg med denne mail gøre opmærksom på et par af faldgruberne, når man udfylder den slags spørgeskemaer."

Sådan skrev Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen i august til sine kolleger i folketingsgruppen. Altinget.dk er i besiddelse af mailen, der senere blev sendt videre til alle partiets kandidater landet over. De bliver direkte opfordret til at henvende sig til Troels Lund, hvis de er i tvivl om, hvad de skal svare på spørgeskemaet.

Altinget.dk erfarer desuden, at en række kandidater efterfølgende er blevet ringet op af partiets pressetjeneste og gjort opmærksom på, at nogle af deres besvarelser ikke var i overensstemmelse med den officielle partilinje. Derefter blev svarene korrigeret.

De tyve aktuelle politiske spørgsmål er formuleret af Altingets redaktion på vegne af TV 2, der på politik.tv2.dk bringer en komplet database over alle opstillede folketingskandidater. Det giver medier mulighed for at trække statistik på, hvordan et partis kandidater stiller sig til aktuelle, ofte kildne og dilemma-fyldte spørgsmål. Hvis mange kandidater går på tværs af den officielle partilinje, er det "en god historie", der kan vække opsigt i en valgkamp.

"Vi får tit spørgeskemaer fra forskellige medier, og spørgsmålene kan være kringlet formuleret uden plads til nuancerede besvarelser. Derfor har vi sagt til vores kandidater, at de skal tænke sig godt om, før de svarer. Og hvis de er i tvivl eller gerne vil have hjælp til at svare, så har vi sagt til dem, at de bare kan kontakte mig," siger Troels Lund Poulsen.

Han mener ikke, at det kan se ud som om, han forsøger at styre og ensrette kandidaternes holdninger.

"Nej, der er så stærke kræfter i Venstre, at ingen vil kunne styre dem, selv hvis jeg gerne ville," siger Troels Lund Poulsen.

Ren service for kandidaterne

Altinget.dk har imidlertid talt med flere kandidater, der har følt sig presset til at ændre deres besvarelser efter en "venlig opringning" fra partiets pressetjeneste på Christiansborg. De ønsker dog ikke at udtale sig til citat af hensyn til fremtidige kandidat-muligheder.

"Til det vil jeg bare sige, at Venstres pressetjeneste arbejder som et serviceorgan for partiet og kandidaterne, og det sker dagligt, at der er kontakt mellem kontoret og kandidater rundt om i landet. Venstre har ikke noget ønske om at ensrette holdningerne hos vores kandidater," siger Troels Lund Poulsen.

Dårlige erfaringer fra 2005

Belært af 2005-valgkampen kunne partiet ellers godt tænkes at have et ønske om at styre svarene. Dengang havde 69 pct. af Venstres kandidater svaret, at de gik ind for at skrotte den obligatoriske huslejeregulering. Det vakte betydelig opsigt, og Anders Fogh Rasmussen måtte derefter gå i offensiven og garantere, at det bestemt ikke ville blive virkelighed efter valget.

Spørgsmålet om huslejeregulering er gentaget i den nye kandidatdatabase, og ifølge Altinget.dks oplysninger er det især et af de spørgsmål, hvor partiet har interesseret sig for kandidaternes besvarelser.

S: For tykt

Sagen optager i høj grad Venstres hovedmodstander, Socialdemokraterne. Torsdag i sidste uge skrev dagbladet Børsen, at en række S-politikere havde lyst til at hæve skatten på boliger. Samme dag gengav Jyllands-Posten forskellige S-holdninger til asylpolitikken.

Politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) hæftede sig ved, at historierne blev trykt samme dag.

"Helt uafhængigt af hinanden bruger to forskellige medier et helt tredje medies database til S-kritiske historier. Det er for tykt, og Christiansborg-redaktionerne burde være mere kritiske, når Venstres pressetjeneste henvender sig på den måde. Men det gør naturligvis også, at vi selv må overveje at hjælpe vores kandidater med at svare fremover," siger Sass Larsen og føjer til:

"Det kan godt være, vi skal til at hjælpe dem med at svare, så de ikke kommer galt af sted. Efter historierne i Jyllands-Posten og Børsen har vi hørt fra de kandidater, der ikke svarede ud fra en beskidt hensigt om at skabe splid i partiet. Men det endte med at se sådan ud i aviserne, fordi kandidaternes nuancerede kommentarer ikke var medtaget. Og når man svarer, at man vil 'lempe' asylpolitikken, så skal det jo oversættes til konkret indhold, før det giver mening," siger Henrik Sass Larsen.