Politik

Mona Sahlin: Europa behøver Helle

Velfærd, klima og kampen mod de borgerlige regeringer var på dagsordenen, da formanden for de svenske socialdemokrater gæstede Aalborg

Stoltheden lyste ud af Helle Thorning-Schmidt (S), da hendes svenske kollega talte til kongressen i Aalborg. Mona Sahlin fortalte om kampen for det enkelte individ og lige muligheder for alle:

"Velfærd for alle er frihed til alle. Vi må ikke give op på det enkelte individ. Frihed fra skat er en anden form for frihed," sagde Mona Sahlin fra talerstolen.

I Sverige kæmper Socialdemokraterne også en kamp mod en borgerlig regering. Og det er stadig den samme klassiske kamp mellem lavere skatter overfor velfærd til alle. En kamp der skal kæmpes over hele Europa, sagde Sahlin - med reference til det snarlige græske valg, hvor den socialdemokratiske regering står til at tabe.

Socialdemokraterne behøver stærke ledere og flere kvindelige frontfigurer til at kæmpe imod de borgerlige:

"Skattestigninger lader det enkelte individ i stikken. Det konserverer de sociale kløfter i Sverige, og det samme sker i Danmark. Det er jeres kamp - tag den og vind den. Vi står på jeres side. Europa behøver Helle," sagde Mona Sahlin.

Ansvar for klima

I sidste del af talen tog den svenske formand fat på klimaudfordringerne. Latter brød spontant ud op mod talerstolen, da hun fortalte om de svenske borgerliges klimaforvirringer, på linie med Foghs "Der er en grund til, at det hedder Grønland"-historie.

"Klimakrisen er her nu. De første klimaflygtninge er her allerede, og det er socialdemokraternes opgave at kæmpe for klimaet både nationalt og internationalt," sagde Mona Salin.