Politik

R og NA endnu ikke inviteret

Ny Alliance og Det Radikale Venstre venter endnu på en invitation til anden runde af skattforhandlingerne.

Den første runde af skatteforhandlingerne sluttede i fredags. Anden runde forventedes optaget igen i dag, onsdag. Indtil nu har hverken Det Radikale Venstre eller Ny Alliance modtaget nogen invitation fra regeringen.

De to partier er sammen med Dansk Folkeparti de eneste partier, der stadig er i dialog med regering om en skatteaftale.

Både Det Radikale Venstre og Ny Alliance går nu og venter på, at invitationen skal dumpe ind. Men de to partier er skeptiske over for udsigterne.

"Jeg håber vi bliver kaldt ind igen, men det er selvfølgelig langt fra sikkert," siger de radikales finansordfører Morten Helveg Petersen.

Også Ny Alliance frygter, at de kan blive sat uden for indflydelse.

"Vi har hørt, at Dansk Folkeparti og regeringen sidder i forhandlinger lige nu. Hvis det er tilfældet, synes jeg, det er et dårligt signal fra regeringen. Det er et signal om, at nogle partier har førsteprioritet i forhandlingerne. Vi kan ikke gøre andet nu end at vente på at få en invitation til forhandlingerne," siger Anders Samuelsen fra Ny Alliance.

Den radikale finansordfører Morten Helveg Petersen mener det vil vanskeliggøre forhandlingerne, hvis regeringen allerede nu har lavet en aftale med Dansk Folkeparti.

"Jeg er selvfølgelig spændt på at se, om regeringen har clearet skatteaftalen af med Dansk Folkeparti, hvis det er tilfældet, bliver det selvfølgelig svært at gå ind i forhandlingerne," siger Morten Helveg Petersen.

Det har ikke været muligt at få en afklaring fra Finansministeriet på, hvornår anden runde af forhandlingerne skal finde sted.

Klar til forhandlinger

Selvom invitationen stadig mangler er begge partier helt klar med forslag til den kommende runde forhandlinger.

De radikale vil kæmpe videre for miljøet. De vil have de grønne afgifter endnu højere op, end regeringen har foreslået.

Samtidig ønsker de, hvad de kalder, en ansvarlig skattepolitik.

"Vi er meget optaget af, om det er en ansvarlig finansiering. Altså om forslaget er fuldt ud finansieret. Det var, det første forslag regeringen kom med, jo ikke. Her var finansiering til dels baseret på økonomiske effekter. Det, tror vi ikke, er en god måde at finansiere forslaget på," siger Morten Helveg Petersen.

Anders Samuelsen og Ny Alliance holder fast i at mellem- og topskatten skal sænkes.

"Vi håber, at regeringen vil lade sig inspirere til et mere ambitiøst skatteoplæg. De bør lytte til fagforbund og erhvervslivet, der siger, at mellem- og topskatten skal ned. Det gør vi," siger Anders Samuelsen.

Lavere skatter er en af Ny Alliances helt store kæpheste. Hvis det ønske ikke bliver opfyldt, bliver det nogle svære forhandlinger, indrømmer Anders Samuelsen.

"Hvis regeringen ikke går med på vores forslag om at sænke top- og mellemskat, så bliver vi nødt til at vurdere, om det er for lidt. Altså om det lukker mulighederne for at lave et forlig," siger Samuelsen fra Ny Alliance.