Politik

Analyse: Skattekamp om ære

Af Peter Lautrup-Larsen, politisk kommentator, TV 2|Nyhederne

Skatteforhandlingerne, der fortsætter onsdag, er endt i en strid, der ikke handler om kroner, men om politisk profil.

Der er ingen grænser for, hvad man kan få igennem i politik. Hvis altså vel at mærke, man er parat til at give andre æren for det.

En gylden læresætning i det politisk taktiske spil, som alle vil nikke anerkendende til på Christiansborg, men som alligevel gang på gang går i glemmebogen. Senest i hele nervekrigen om skattepakken.

En statsminister klar til valg tog selv hele æren for skattelettelser på Venstres sommertræf den anden weekend i august. Skarpt skåret satte Anders Fogh Rasmussen sig på de milliarder, han under alle omstændigheder skulle sende retur til danskerne på bruttoskatten, og brugte dem i bunden af skattesystemet for at polere sin sociale glorie.

Det fremprovokerede det konservative svar. Bendt Bendtsen ville ikke stå æreløs tilbage og insisterede på lettelser også i toppen. Og så gik det, som det gik. Tredje hjul på giggen - Pia Kjærsgaard - kunne på sin side ikke lægge stemmer til den konservative sejr. En sag, som burde være klaret bag de lukkede døre, endte i offentligt slagsmål om den politiske ære. Med risikoen for, at ingen kommer igennem med noget, som vælgerne ender med at kvittere for.

Overmodigt

Anders Fogh Rasmussen har overmodigt bragt sig i en position, hvor den normalt så kontrolfikserede statsminister reelt har overladt kommandoen til andre. Det er udfaldet af duellen mellem Bendt Bendtsen og Pia Kjærsgaard, som afgør, hvor plettet han og Venstre står tilbage. På partiets hovedbestyrelsesmøde i Nyborg i lørdags fik statsministeren ganske vist opbakning til skatteplanen fra de 130 ledende tillidsfolk. Det skal baglandet naturligvis i situationen. Men begejstringen var til at overse. Venstre-folkene har ikke den store appetit på et skattevalg.

Euforien er forduftet på en uge. Men deres succes eller mangel på samme - den afgør de to poliske medspillere, som Venstre elsker at hade.

Bendt Bendtsen får svært ved at give sig. Den konservative jubel over en mellemregning i form af regeringens udspil uden flertal i Folketinget kan næste kun ende i nedtur. Især, hvis den konservative ledelse er så selvoptaget, at den udløser et folketingsvalg, som Helle Thorning-Schmidt ikke kunne få bedre.

Sandsynligvis kan Anders Fogh Rasmussen holde på regeringsmagten, men Venstre-bitterheden mod de konservative vil efterfølgende sætte sine spor - ikke mindst, hvis Naser Khader og Ny Alliance efter et valg også skal have deres del af det politiske afkast.

Pleje palmer

I øjeblikket står Pia Kjærsgaard og kan pleje sejrens palmer. Men kan hun blive ved at vande dem? Ganske vist har hendes politiske substral næret en vis succes hos vælgerne. Det er til at forstå, at de højtlønnede ikke skal have lettelsen i topskatten, hvis man især vil begave de lavtlønnede og især pensionisterne. Men alligevel kan Pia Kjærsgaard næsten kun skuffe i den kommende uge.

Et politisk resultat i megastørrelsen kunne være at fordoble kompensationen til dem, der ikke får glæde af skattelettelserne. Udgiften for statskassen vil så ikke være halvanden milliard, men tre. På den store vægtskål en indrømmelse fra regeringen langt større end det, som Kristian Thulesen Dahl plejer at løbe med fra finanslovsforligene. Men for den enkelte vokser kompensationen kun fra én til to kroner om dagen. Pia Kjærsgaard ved godt, at det vil blive mødt med hånlatter.

En model

En gordisk knude og så alligevel. Finansminister Thor Pedersen leder givet efter en model, hvor alle kan gå ud at sige, at de har vundet. Det kunne være at give lidt i bunden, men samtidig indføre en automatik i grænserne for mellem- og topskat i stedet for regeringsforslagets markante løft her og nu. En indeksering, som følger de reelle lønstigninger. De første år vil det ikke give så meget, som regeringens forslag, men om et par år vil grænsen være højere.

Pia Kjærsgaard kan regne i 2008 og 2009. Der vinder hun. De konservative kan se videre frem i årene derefter. Der vinder de. Og statsministeren - han kan drage et lettelsens suk.

Et forslag til fri afbenyttelse og undertegnede skal nok lade være at tage æren af det.

Inden for Murene er TV 2|Politiks ugentlige analyse. Den skrives på skift af de politiske journalister Peter Lautrup-Larsen, Erik Holstein, Mette Østergaard og Rasmus Nielsen.