Politik

EL: Stop for dyretransporter

Folketinget bør overveje et totalt stop for eksport af svin til udlandet, indtil der er fundet en model, der kan standse overtrædelser af lovgivningen, mener Enhedslisten. Det sker efter en tv-udsendelse søndag.

DR's nyhedsmagasin 21 søndag viste, hvordan danske søer blev transporteret i alt for lang tid. Det er langt fra første gang, at der er afsløret overtrædelse af lovgivningen i forbindelse med transporter ud af Danmark. Tidligere har lange transporter af avlsdyr været i søgelyset.

Derfor vil Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen nu have forbrugerminister Carina Christensen (K) og justitsminister Lene Espersen (K) til at forklare, hvordan systematisk overtrædelse af reglerne kan finde sted, uden at myndighederne er i stand til at opdage det eller gribe ind.

Samtidig vil han vide, hvad ministrene vil gøre for at sikre, at transportreglerne bliver overholdt, og om et totalforbud mod lange transporter er en mulighed i mellemtiden.

"TV-Avisens nye afsløringer bekræfter, at kontrollen med disse regler overhovedet ikke fungerer. Vi kan også konstatere, at dansk landbrug ikke er i stand til at rydde op i disse problemer ved egen hjælp," siger Per Clausen.

Svin læsset om og transporteret videre

Ifølge udsendelsen har Danmarks største svineeksportør, Niels Vinderslev fra Randers, systematisk brudt transportreglerne ved at oplyse til fødevaremyndighederne, at søer skulle transporteres under otte timer til et slagteri i Nordtyskland. Imidlertid blev søerne, der er fede og meget lidt transportegnede, læsset om på en anden lastbil og transporteret videre til et slagteri længere nede i Tyskland.

Vi kan også konstatere, at dansk landburg ikke er i stand til at rydde op i disse problemer ved egen hjælp.

Per Clausen (EL)

Efter de mange sager om ulovlige dyretransporter har landbruget indført en frivillig kodeks, som transportørerne skal forpligte sig til at overholde. Transportører, der ikke vil skrive under, bliver boykottet. Problemet er imidlertid, at Niels Vinderslev står på positivlisten som en af dem, der vil overholde reglerne.

Landbrugets top mødes mandag for at drøfte DR's oplysninger om Niels Vinderslevs svinetransporter.