Politik

Megafon: Khader halverer Radikale

Naser Khaders nye parti opnår ca. fire procent af stemmerne, der primært hentes fra hans gamle radikale parti. Stadig flertal til VKO i dagens meningsmåling til TV 2.

Naser Khaders nye parti tegner i en dugfrisk MEGAFON-måling til at blive en ren og skær katastrofe for De Radikale og partiets leder Marianne Jelved.

Khaders nye parti står til at få ca. fire procent af vælgerne. Samtidig næsten halverer nyskabelsen tilslutningen i dag til De Radikale.

Alt i alt er der stadig lige akkurat flertal til VKO.

Megafon har i eftermiddags og til aften spurgt i alt 1.077 repræsentativt udvalgte vælgere over nettet og pr. telefon, hvem de vile stemme på, hvis der var valg nu.

Uden i første omgang særligt at fremhæve Ny Alliance når MEGAFON helt usædvanligt frem til, at 4,0 pct. vil stemme på Andre/Uden for parti.

"Det læser jeg helt klart som, at mellem 3,6 pct. og 4,0 pct. vil stemme på Naser Khaders parti. Det er opsigtsvækkende. Hvor længe den opbakning kan holde, afhænger bl.a. af pressens videre dækning. Det kan gå begge veje med opbakningen. Partiet kan gå tilbage igen, men det kan også ende på otte procent. Jeg tror godt, vi kan regne med, at partiet over tid vil stabilisere sig på 4-6 pct. af stemmerne," siger direktør for MEGAFON, Asger N. Nielsen til TV 2|Politik.

Som det fremgår af tabellen, henter Ny Alliance primært sine stemmer hos De Radikale.

Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har stort set uændret styrke, og kan på Naser Khaders store dag stadig mønstre hele 49,9 pct. af stemmerne - og det enddaførder er taget højde for stemmespil på partier, der ikke klarer spærregrænsen.

Med andre ord ville VKO bevare sit flertal, hvis dagens MEGAFON blev virkelighed ved et valg. Uanset dannelsen af Ny Alliance.

26 pct. overvejer Khader

MEGAFON hjalp herefter vælgerne ved at fremhæve dannelsen af det nye parti i dag ved at sige:

"Ved partiets første pressekonference i dag blev der lagt vægt på, at der ville blive arbejdet for brede politiske forlig. De foreløbige mærkesager vil bl.a være en stram men human udlændingepolitik, lavere skat på arbejde samt fokus på globaliseringen. Tror du, at det er sandsynligt eller usandsynligt, at du vil stemme på Ny Alliance ved næste folketingsvalg?"

Hertil svarede 6 pct. meget sandsynligt, 20 pct. sandsynligt, 15 pct. hverken/eller, 26 pct. usandsynligt, 29 pct. meget usandsynligt og 4 pct. ved ikke.

I alt overvejer 26 pct. altså at stemme på Ny Alliance ved næste valg. Der er med andre ord potentiale til mange stemmer i Ny Alliance, hvis partiet bærer sig klogt ad de kommende uger og måneder.